Times of Suriname

Mogelijk menselijke resten gevonden bij berging rampboot Sewol Trump begonnen met ontmanteli­ng Obama’s klimaatbel­eid

-

ZUID KOREA - Bij de berging van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol zijn mogelijk menselijke resten gevonden van slachtoffe­rs. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Oceanen en Visserij. Het zou gaan om resten van tenminste één slachtoffe­r.

Het schip zonk op 16 april 2014, vlakbij de ZuidKoreaa­nse kust, omdat het te zwaar beladen was. Ook was de lading niet goed verdeeld. Van de 476 personen aan boord, overleefde­n 304 het niet. Negen mensen zijn nooit teruggevon­den, maar hun nabestaand­en hoopten dat het bergen van het schip een nieuwe kans geeft op het vinden van deze lichamen. Vorige week werd begonnen met de berging. Bergers hebben afgelopen donderdag het wrak vanuit 40 meter diepte omhoog getakeld en vervolgens naar het vasteland gebracht. In totaal werden zes botfragmen­ten gevonden die in lengte variëren van vier tot 18 centimeter.

De berging van het schip liet bijna drie jaar op zich wachten, omdat het wrak niet stabiel lag en het voor duikers gevaarlijk was om er te werken. Om het schip drijfvermo­gen te geven, werd onder meer lucht in de tanks van het gevaarte gepompt en werden er ballonnen aan het voertuig gebonden.

(Ad/Foto:ad.nl) VS- President Trump heeft gisteren een decreet tekenen dat veel maatregele­n van de regering-Obama om klimaatver­andering aan te pakken tenietdoet. Trump wil zo de energiepro­ductie opvoeren, onder andere in kolencentr­ales. Milieuacti­visten hebben al aangekondi­gd naar de rechter te stappen om de maatregele­n, die Trump in de presidents­campagne had beloofd, aan te vechten.

Het decreet moet onder andere een einde maken aan Obama’s Clean Power Plan, dat staten verplicht om de CO2-uitstoot van energiecen­trales terug te dringen.

Dit was een cruciaal onderdeel van Obama’s beleidspla­nnen die ervoor moesten zorgen dat de VS voldoen aan het Klimaatakk­oord dat in 2015 in Parijs werd onderteken­d door zo’n tweehonder­d landen. Republikei­nse staten verzetten zich al enige tijd tegen deze maatregel, evenals ondernemer­s in de oliesector en de steenkolen­industrie. Vanwege dit verzet is het Clean Power Plan nooit uitgevoerd. Trump noemde klimaatver­andering ooit ‘nep’. Hij zei dat de Chinezen verantwoor­delijk waren voor de onrust over opwarming van de aarde. Trump, zo melden bronnen in het Witte Huis, wil ook nieuwe steenkoolw­inning mogelijk maken op federaal land. De regering-Obama maakte iets meer dan een jaar geleden nieuwe pachtcontr­acten tijdelijk onmogelijk, voor drie jaar.

Tijdens de verkiezing­en beschuldig­de Trump Obama ervan een ‘oorlog tegen steenkolen’ te voeren. Dit geluid sloeg aan in staten, zoals West-Virginia, die een lange traditie hebben op het gebied van steenkoolw­inning. Tijdens zijn toespraak onlangs tot het Congres beloofde de president een einde te maken aan regels ‘die de toekomst van onze grote mijnwerker­s bedreigen’.

‘Wij gaan een andere kant op’, aldus een Witte Huisfuncti­onaris die de media op de hoogte stelde van Trumps decreet. ‘De vorige regering stelde werknemers op de tweede plaats met hun beleid. Wij kunnen het milieu beschermen en tegelijk mensen werk verschaffe­n.’ De maatregele­n zijn de meest vergaande tot nu toe van Trumps pogingen om te snijden in milieurege­ls die volgens de president een bedreiging vormen voor de steenkolen­industrie en de oliën gaswinning. De steenkolen­industrie reageert verheugd op het decreet. ‘Ik kan niet zeggen hoeveel banen er precies bij zullen komen’, aldus president Tyler White van de Kentucky Coal Associatio­n. ‘Maar ik kan wel zeggen dat dit het vertrouwen vergroot van de steenkolen­sector in deze regering.’ Trump wil ook dat klimaatver­andering een aanzienlij­k minder grote rol gaat spelen bij het opstellen van regels door federale instanties. Milieugroe­pen zijn echter vastbeslot­en om Trumps maatregele­n aan te vechten, onder andere bij de rechter. ‘Deze maatregele­n zijn een aanval op Amerikaans­e waarden en ze bedreigen de veiligheid en welvaart van iedere Amerikaan’, aldus miljardair en milieuacti­vist Tom Steyer, leider van de milieuacti­vistengroe­p NextGen Climate. De organisati­e Earthjusti­ce gaat het decreet aanvechten bij de rechter. ‘Dit decreet negeert de wet en de wetenschap­pelijke realiteit’, zegt president Trip van Noppen. Het voormalige hoofd van de door Trump belaagde milieudien­st EPA, Gina McCarthy, zegt dat de regering wil dat we ‘teruggaan naar de tijd waarin onze gezondheid werd bedreigd en de lucht werd vervuild.’ McCarthy: ‘Dit is niet alleen gevaarlijk, het is ook beschamend.’

(De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? Trump bij de onderteken­ing van een eerder decreet.
Trump bij de onderteken­ing van een eerder decreet.
 ??  ?? Het schip zonk op 16 april 2014, vlakbij de Zuid-Koreaanse kust, omdat het te zwaar beladen was.
Het schip zonk op 16 april 2014, vlakbij de Zuid-Koreaanse kust, omdat het te zwaar beladen was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname