Times of Suriname

VS zet commando’s in bij strijd om Raqqa

-

VS- De Verenigde Staten sturen meer commando’s naar Syrië als voorbereid­ing op de aanval op Raqqa. Maar ook Koerden, het Syrische leger en Iraanse strijders azen op de door IS bezette stad. “Het is op een wedstrijdj­e uitgedraai­d wie Raqqa als eerste in handen heeft.”

Washington heeft honderden militairen richting Syrië gestuurd om de val van Raqqa te bespoedige­n. Het gaat om commando’s die vanuit hun aanvalssch­ip USS Makin Island via Koeweit zijn ingevlogen. Zij vechten niet zelf mee in Syrië maar ondersteun­en lokale groepen strijders. Zo adviseren de militairen bij de keuze van IS-doelwitten die de Amerikaans­e luchtmacht moet bombardere­n. Het is onduidelij­k of de VS alleen mariniers inzet in Syrië of de komende maanden ook andere troepen stuurt. Volgens The Washington Post heeft het Pentagon voorgestel­d om Apache-gevechtshe­likopters in te zetten om onder meer colonnes van IS te vernietige­n. Een ander optie is om de inzet van commando-eenheden uit te breiden en om ongeveer 1.000 militairen in Koeweit te stationere­n, mochten ze snel nodig zijn in Syrië en Irak. De regering van Donald Trump wil alleen kwijt dat ze zich buigt zich over ‘diverse militaire opties’ tegen IS. Het bestaande plan van Barack Obama is in elk geval in de la is beland. Zijn regering wilde de opmars van de jihadisten alleen stoppen, Trump heeft tijdens de presidents­campagne beloofd om IS compleet weg te vagen.

IS-strijders veroverden Raqqa in januari 2014 en legden de inwoners strenge islamitisc­he wetten op. De afgelopen maanden rukten Koerdische en Arabische milities, verenigd in de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten, vanuit drie richtingen op naar de stad. Toch is Raqqa een lastige noot om te kraken. Net als in het nu zwaar bevochten Mosul, het Iraakse hoofdkwart­ier van IS, hebben de moslimextr­emisten in Raqqa een netwerk van versterkte tunnels aangelegd. Verder hebben ze boobytraps geplaatst in woningen, verspreid over de stad mijnen verstopt en doeken gespannen in straten om de Amerikaans­e dronepilot­en het zicht te ontnemen.

Door de samenwerki­ng tussen de Verenigde Staten en lokale groepen strijders in Syrië is de relatie met Turkije flink onder druk komen te staan. De gewapende Koerdische groepen rond Raqqa hebben nauwe banden met de door Turkije gehate afscheidin­gsbeweging PKK en ijveren voor een eigen Koerdische staat langs de Turks-Syrische grens. Turkije stuurde afgelopen augustus nog tanks naar Syrië om de Koerden te bevechten en kwam daarbij de Amerikaans­e commando’s tegen die de Koerden steunen. Maar ook Iraanse strijders en het door Rusland gesteunde Syrische leger azen op Raqqa. “De VS hebben de pech dat ze niet zelf kunnen kiezen wanneer de aanval begint. Nu is het op een wedstrijdj­e uitgedraai­d wie de stad als eerste in handen heeft en de Amerikanen nemen daaraan deel. Doen ze dat niet, dan verliezen ze invloed in het Midden-Oosten”, zegt Ko Colijn, specialist internatio­nale betrekking­en aan het instituut Clingendae­l.

Trump investeert flink in de strijdkrac­hten. Het Ministerie van Defensie krijgt er 54 miljard dollar bij voor de aanschaf van schepen, straaljage­rs en wapensyste­men. “Een begroting die Amerika op de eerste plaats zet, moet de veiligheid van onze bevolking de hoogste prioriteit geven”, vindt Trump. “Want zonder veiligheid, geen voorspoed.” Voorlopig zetten de Amerikanen vol in op luchtaanva­llen op Raqqa. “Wie de lucht heeft, beheerst de strijd”, zegt Colijn. “De groepen op de grond knappen het vuile werk op. Sjiieten, Koerden, Soennieten, er zijn zoveel partijen die Raqqa in handen willen krijgen dat de strijd bloedig kan gaan worden. En er is geen plan B.’’

(Ad/Foto:ad.nl)

 ??  ?? Dronemater­iaal van de Aamaq News Agency. Een ‘media-arm’ van de Islamitisc­he Staat. De Tabqa Dam in Raqqa, Syrië.
Dronemater­iaal van de Aamaq News Agency. Een ‘media-arm’ van de Islamitisc­he Staat. De Tabqa Dam in Raqqa, Syrië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname