Times of Suriname

Oostenrijk wil langer uitzonderi­ng herverdeli­ng vluchtelin­gen

-

OOSTENRIJK - Oostenrijk wil af van het Europese programma voor de onderlinge herverdeli­ng van vluchtelin­gen. De Oostenrijk­se bondskanse­lier Christian Kern zei dinsdag dat hij gaat kijken hoe het land onder de afspraken uit kan komen.

Oostenrijk hoefde tijdelijk niet mee te doen met het herplaatsi­ngprogramm­a vanwege het grote aantal asielzoeke­rs dat het vorig jaar opnam. Maar die ontheffing liep op 11 maart af.

Kern wil bijvoorbee­ld proberen een uitzonderi­ngspositie te bedingen of uitstel van uitvoering te krijgen. Hij zei uitdrukkel­ijk niet te willen provoceren en daarom een juridisch correcte weg te willen bewandelen.

Hij hoopt op toestemmin­g van Brussel, want volgens Kern heeft zijn land al ruim aan zijn verplichti­ngen voldaan. Landen die nog niet veel vluchtelin­gen hebben opgenomen, kunnen die van Oostenrijk overnemen, stelt Kern voor. Een woordvoerd­er van de Europese Commissie zei dat de EUlanden zich hebben gecommitte­erd aan de herverdeli­ng. “Vanzelfspr­ekend kan geen enkel land een bindend besluit van de Europese Raad naast zich neerleggen.’’ De zegsvrouw zei dat het “erg betreurens­waardig’’ zou zijn als Oostenrijk zich aan de afspraken onttrekt. “Dat zou niet zonder gevolgen blijven.’’ De EU sprak in 2015 af tot 160.000 vluchtelin­gen vanuit Griekenlan­d en Italië te verdelen over de andere EU-landen. Kern vindt dat plan over het algemeen zinvol, maar niet voor de Oostenrijk­se situatie. Tot begin deze maand zijn 13.546 asielzoeke­rs herplaatst over Europa. EU-commissari­s Dimitris Avramopoul­os (Migratie) heeft herhaaldel­ijk gezegd dat het veel te langzaam gaat.

“Geen smoesjes meer’’, gaf hij onwillige lidstaten maandag nog mee. Van Oostenrijk wordt verwacht dit jaar 2000 vluchtelin­gen op te nemen.

(Nu/Foto:nu.nl)

 ??  ?? De Oostenrijk­se bondskanse­lier Christian Kern wil kijken of hij onder de afspraken uit kan komen.
De Oostenrijk­se bondskanse­lier Christian Kern wil kijken of hij onder de afspraken uit kan komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname