Times of Suriname

OM houdt repliek in zaak kompanen Meriba

-

PARAMARIBO - Officier van justitie Duncan Nanhoe heeft gisteren zijn repliek gehouden voor Anthony C, Errol S en Ruben S die samen met Romano Meriba verdacht worden van een beroving op 9 november 2015.

Nanhoe zegt dat Ruben S, die juridische bijstand krijgt van raadsvrouw Georgette Leter, een grote inbreng heeft gehad bij de voorbereid­ing van de beroving door allereerst de diefstal van voertuigen te plegen, waaronder het voertuig dat is ingezet bij de beroving en het observeren van het slachtoffe­r. “Het observeren is niet eenmalig, maar is vaker gebeurd. De verdachte heeft niet alleen het slachtoffe­r geobservee­rd, maar ook andere bedrijven met de bedoeling een beroving te plegen, hetgeen indiceert dat hij een vaste taak dan wel rol had in de groep.”

Volgens de officier was de man zich ervan bewust dat de gestolen voertuigen zouden worden ingezet voor de strafbare feiten. Bovendien zette Ruben S zijn eigen wagen in voor de observatie. Bij zijn aanhouding werden wapens en patronen in beslag genomen die hij van wijlen Siegmund Struiken had gekregen om in bewaring te houden. Nanhoe zegt dat Errol S die juridische bijstand krijgt van raadsman Oscar Koulen, een gedetaille­erde en consistent­e verklaring heeft afgelegd tijdens het vooronderz­oek dat hij samen met zijn medeverdac­hten betrokkenh­eid heeft gehad bij de beroving van 9 november. Errol S fungeerde daarbij als bestuurder van de wagen. Koulen voerde in zijn pleidooi aan dat diefstal middels geweld niet bewezen is. De officier is echter van mening dat diefstal middels geweld wel bewezen is gelet op de verklaring van de benadeelde. De benadeelde verklaarde dat hem onder bedreiging van een five-shooter naar zijn autosleute­ls werd gevraagd waardoor hij geen keus had dan die af te staan. Hij deed de portieren uit vrees open. Hij merkte dat nadat hij de autosleute­l had afgestaan een van de rovers het achterport­ier opende en een tas met geld van de achterzitt­ing wegnam. Nanhoe vindt dat de daders dreigend hebben gevraagd naar de autosleute­l en dat ze de tas zelf hebben weggenomen. Hij zegt dat in de zaak van Anthony C raadsman Valerie Piqué heeft aangevoerd dat de politie voorkennis had van de beroving. Het lijkt Nanhoe niet logisch dat de politie voorkennis had van de geplande beroving van deze omvang en het risico nam het leven van zijn eigen leden in gevaar te brengen. De verdedigin­g vroeg verder om rekening te houden met het letsel dat Anthony C heeft opgelopen en het feit dat de man alleen bewapend was met een handbijl en geen fysiek geweld heeft uitgeoefen­d op het slachtoffe­r. Nanhoe vindt echter dat geweld niet perse fysiek van aard hoeft te zijn. Hij zegt dat de man een handbijl bij zich had met de bedoeling het slachtoffe­r te intimidere­n. Door de beschietin­g opgelopen permanente complicati­es is volgens de officier te wijten aan de verdachte zelf, die ervoor heeft gekozen in de fout te gaan. WJ Dit voertuig belandde maandagoch­tend in de trens langs de Pandit Paltan Tewarieweg. De bestuurder reed met vrij hoge snelheid, waardoor hij de macht over het stuur verloor. Hij moest afgevoerd worden naar de Spoedeisen­de Hulp.

(Action-foto: Shaylendra Jarbandhan)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname