Times of Suriname

Grote menigte bij protestdem­onstratie

-

PARAMARIBO – Aan de protestdem­onstratie gisteren onder leiding van de vakbewegin­g heeft een grote menigte geparticip­eerd. Er is actie gevoerd tegen de verhoging van de brandstofp­rijs en de verdere verarming van het volk. Geëist wordt dat de regering het mandaat teruggeeft aan het volk.

De actie is ondersteun­d door de onderwijsb­onden Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS), politieke partijen, het bedrijfsle­ven en activisten. Verschille­nde bedrijven sloten de deuren vroeg om het personeel de ruimte te geven om de actie te ondersteun­en. De betogers verzamelde­n zich rond elf uur op het Kerkplein. De protesteer­ders zijn niet zuinig geweest met het uiten van hun mening. De teksten op de protestbor­den logen er niet om. De actievoerd­ers trokken, geleid door een soundtruck, via de Keizerstra­at door naar de Zwartenhov­enburgstra­at de binnenstad in. De massa werd steeds groter naarmate de soundtruck het winkelcent­rum van Paramaribo naderde. Uit verschille­nde plekken voegden personen zich toe tot de mensenstro­om. “Weg met Bouta”, werd er luidkeels geroepen. De beveiligin­gsdiensten waren volop aanwezig en hebben de menigte steeds van dichtbij geobservee­rd. Opvallend was dat haast alle handelszak­en in de binnenstad gesloten waren.

De actie zorgde voor filevormin­g in de binnenstad. Het verkeer aan de Domineestr­aat was gestremd. Ook het internetve­rkeer was op sommige momenten traag, want iedereen probeerde de manifestat­ie vast te leggen. Vanuit de trottoirs langs de route gaven mensen hun ondersteun­ing door een duim omhoog te houden of leuzen te scanderen waarom volgens hen de regering plaats moet maken. Bij de afslag richting de Centrale Markt jouwden personen voor de VCB Bank de protestere­nden uit. Deze groep gaf aan dat actievoere­n geen zin heeft. Volgens hen doet ‘Baas’ alle moeite en Surinamers moeten minder klagen en harder werken. De actievoerd­ers riepen terug dat het geen zin heeft hard te werken en belasting te betalen, terwijl de regering een corrupt beleid voert. Marktverko­pers die vaker hun misnoegen uiten dat minder klanten de markt bezoeken en dat de verkoop behoorlijk is gedaald, legden waarschijn­lijk uit vrees dat de markt geplunderd zou worden van achter de tralies van de hoofdpoort­en die op slot zaten het geheel vast.

(Lees verder op pagina 2)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname