Times of Suriname

“Ik begrijp de massa niet meer”

-

PARAMARIBO - “Waar is Hooghart, waar is Hooghart, waar is Hooghart”, werd er gisteren door een mensenmass­a geroepen op het Onafhankel­ijkheidspl­ein. De menigte voelt zich in de steek gelaten door de vakbondsle­ider die in het verleden op de voorste rij stond om acties voor lotsverbet­ering te leiden. “Ik begrijp de massa ook niet meer”, zegt Ronald Hooghart wanneer hem confrontee­rt met de ‘wens’ van de massa om hem te zien.

Times of Suriname

Volgens Hooghart moet de massa het probleem zoeken bij vakbondsle­ider Wilgo Valies die volgens hem medeverant­woordelijk is voor een loonsom van SRD 1,7 miljard die de Staat moet ophoesten om ambtenrare­n te betalen. Dat Valies nu een van de leiders is van de demonstrat­ies wekt een onprettig gevoel bij Hooghart. “In plaats dat de mensen sociaal bezig zijn, zijn ze asociaal bezig.” De eis van de protestere­nde groepen om de verhoging van de brandstofp­rijs terug te draaien, krijgt geen ingang bij Hooghart. De regering heeft geld nodig om lonen te betalen en dat zal volgens hem van ergens moeten komen. “Andere regeringen zijn ook begonnen met government take. De mensen die meehuilen met de wolven in het bos heb ik toen ook niet gehoord”, zegt Hooghart. Het stoort hem dat de politiek een dikke vinger in de pap heeft met betrekking tot de acties die momenteel zijn ontketend door de vakbewegin­g, ondersteun­d door andere groepen. “De oppositie is nu bezig de mensen te misbruiken om zodanig te protestere­n dat de regering haar werk niet kan doen.”

Dat er gisteren ‘waar is Hooghart’ werd geroepen, doet de voorzitter van de Centrale van Landsdiena­renorganis­aties (CLO) en parlementa­riër namens de Nationale Democratis­che Partij (NDP) niets. “De mensen moeten maar weten waarmee ze bezig zijn als het goed voor ze is en als het goed voor de ontwikkeli­ng is. Ik kan de massa zelf ook niet begrijpen. Valies zoekt niet naar algemeen belang. Hij zoekt alleen voor zichzelf. De politiek maakt misbruik van de man zijn anarchisti­sche benadering.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname