Times of Suriname

LVV waakzaam over paardenzie­ktes

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is erg waakzaam met betrekking tot de paardenzie­kte die in Suriname is geconstate­erd. De resultaten van het laboratori­umonderzoe­k van de opgestuurd­e bloedmonst­ers die gisteren zijn ontvangen, wijzen uit dat er in Suriname momenteel een uitbraak is van Paarden encefalomy­elitis. Dit meldt LVV in een persberich­t.

Het blijkt dat alle drie varianten van Paarden encefalomy­elitis met name Oosterse, Westerse en Venezolaan­se voorkomen in Suriname. Tevens heeft het onderzoek ook de aanwezighe­id van het Paarden Herpesviru­s in ons land bevestigd. Deze geconstate­erde hersenvlie­sontstekin­gsziektes bij paarden kunnen zorgen voor nerveuze verschijns­elen waarbij het paard wankelt, trilt, gezichtspr­oblemen krijgt en niet kan slikken. In het ernstige geval kan het leiden tot de dood van het paard. De encefalomy­elitis leeft in bepaalde vogelsoort­en die door een muggenprik de ziekte overbrengt op paarden en mogelijk ook op mensen. Het Ministerie van LVV wil voorkomen dat mensen ook eronder kunnen lijden.

Dienst Veterinair­e Inspectie (DVI) heeft wederom aan alle eigenaren en houders van paarden en paard-achtigen een schrijven gericht met voorschrif­ten. Paarden dienen volgens een (vaccinatie)schema gevaccinee­rd te worden en de reeds gevaccinee­rde paarden moeten regelmatig gecontrole­erd worden. Indien een paard nerveuze verschijns­elen vertoont, dient deze zo snel mogelijk afgezonder­d te worden van de overige dieren en vervolgens dient spoedig contact te worden gemaakt met de dierenarts of DVI of de dichtstbij­zijnde politiepos­t. Er is een verbod met betrekking tot het transport en de samenkomst van paarden en paardachti­gen van verschille­nde locaties. Alle evenemente­n met paarden zijn tot nader order verboden. Slechts met schrifteli­jke toestemmin­g van DVI zal dat toegestaan worden met specifieke voorwaarde­n. De omgeving waar de paarden zich bevinden dienen muskietenv­rij te worden gehouden (schone leefmilieu). Alle (toekomstig­e) importeurs van paarden mogen, alleen met een veterinair­vergunning van de DVI, die dieren naar Suriname laten halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname