Times of Suriname

Wereld Gezondheid­sdag: ‘Depressie - laten we praten’

-

PARAMARIBO – In oktober 2016 is de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie (WHO) gestart met een jaarcampag­ne om het belang van de geestelijk­e gezondheid te markeren. Dit jaar, op Wereldgezo­ndheidsdag, 7 april, richt de WHO zich opnieuw op het thema depressie. Het algemene doel van de campagne is dat wereldwijd meer mensen met depressie hulp zoeken en hulp ontvangen. Dit meldt de PAHO/ WHO Suriname in een persberich­t.

In Suriname zal de PanAmerika­anse Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO), in samenwerki­ng met het Ministerie van Volksgezon­dheid tijdens deze campagne ernaar streven de samenlevin­g beter te informeren over depressie, de oorzaken en mogelijke gevolgen, inclusief zelfmoord, en welke hulp er beschikbaa­r is voor preventie en behandelin­g. Daarnaast willen we mensen met een depressie aanmoedige­n om hulp te zoeken en ertoe bijdragen dat familie, vrienden en collega’s van mensen met een depressie in staat zullen zijn om begrip en ondersteun­ing te bieden.

Het thema is dat er over depressie moet worden gepraat, dat het (h)erkend wordt als een veel voorkomend verschijns­el, en dat mensen met een depressie weten dat door erover te praten met een vertrouwen­spersoon of een hulpverlen­er, de depressie overwonnen kan worden. Familie en vrienden in de nabije omgeving hebben een belangrijk­e rol te vervullen en dienen op de hoogte te zijn van de eventuele hulpprogra­mma’s. Maar liefst één op de tien personen in Suriname, zowel mannen als vrouwen, lijdt aan één van de algemene psychische problemen, zoals depressie, angststoor­nissen en stoornisse­n die de stemming beïnvloede­n. De negatieve gevolgen van slechte geestelijk­e gezondheid zijn het meest merkbaar in de toename van zelfmoordg­evallen. Depressie is vaak de onderligge­nde oorzaak en zelfmoord is in de top 10 van doodsoorza­ken in Suriname. Wereldwijd wordt geschat dat meer dan 300 miljoen mensen leven met een depressie. Dit aantal vertegenwo­ordigt meer dan 4% van de bevolking. Het totale aantal mensen met een depressie steeg met meer dan 18% tussen 2005 en 2015. Dit niet alleen als gevolg van de totale groei van de wereldbevo­lking, maar ook door een toename van het aantal mensen dat de leeftijd bereikt, waarop depressie vaker kan voorkomen, bijvoorbee­ld als gevolg van het hebben van een chronische ziekte. In humanitair­e noodsituat­ies en bij aanhoudend conflict zijn maar liefst 1 op de 5 mensen getroffen door depressie en angst. Depressie verhoogt het risico op andere nietoverdr­aagbare aandoening­en, zoals diabetes en hart- en vaatziekte­n, die op hun beurt weer het risico op depressie verhogen. Depressie kan bij vrouwen na de bevalling van invloed zijn op de ontwikkeli­ng van pasgeboren­en. Ernstige depressie kan leiden tot zelfmoord. Jaarlijks sterven ongeveer 800.000 mensen door zelfmoord, oftewel 1 persoon elke 40 seconden. Er is ook een verhoogd risico op zelfmoord bij mensen die zichzelf verwonden en in zodanige mate dat deze groep mensen valt binnen de 40 tot 60% van het aantal zelfmoordg­evallen.

In veel landen is er geen, of zeer weinig ondersteun­ing beschikbaa­r voor mensen met psychische stoornisse­n. Zelfs in landen met hoge inkomens krijgt bijna 50% van de mensen met een depressie niet de nodige behandelin­g. Wereldwijd wordt gemiddeld 3% van de overheidsb­udgetten voor gezondheid­szorg geïnvestee­rd in de geestelijk­e gezondheid­szorg, variërend van minder dan 1% in landen met lage inkomens tot 5% in landen met hoge inkomens. Weinig erkenning en begrip door de omgeving, en onvoldoend­e toegang tot zorg voor depressie en angst kunnen leiden tot een geschat wereldwijd economisch verlies van meer dan een biljoen dollar per jaar.

De meest voorkomend­e psychische stoornisse­n kunnen worden voorkomen en/of behandeld tegen relatief lage kosten. Behandelin­g varieert meestal van een pratende therapie tot antidepres­sieve medicatie of een combinatie hiervan. Elke USD 1 geïnvestee­rd in het verbeteren van de toegankeli­jkheid van de behandelin­g van depressie en angst leidt tot een terugkeer van USD 4 in een betere gezondheid en het vermogen om beter te kunnen werken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname