Times of Suriname

Adembeneme­nde plaatsen Antequera in Spanje

-

Antequera is een stad in Andalusië, Spanje. De stad ligt 47 km ten noorden van de stad Málaga, aan de voet van de bergketen El Torcal en El Arco Calizo Chimenea, 575 meter boven zeeniveau. De ligging van de stad is indrukwekk­end: met vele overblijfs­elen van oude stadsmuren en een Moors kasteel dat op een overhangen­de rots boven de stad uittorent. De gemeente Antequera heeft 41.000 inwoners. De stad Antequera zelf heeft ongeveer 30.000 inwoners; de rest van de inwoners is verdeeld over de dorpen Bobadilla Pueblo, Bobadilla Estación, Cartaojal, Los Llanos de Antequera, Cañadas de Pareja, Villanueva de Cauche, La Joya, Los Nogales, Puerto del Barco en la Higuera.

In de directe omgeving van de stad ligt de zoutwaterl­agune Fuente de Piedra, een van de weinige broedplaat­sen van de flamingo (Phoeniccop­terus ruber) in Europa. Aan de overzijde van de rivier de Guadalhorc­e ligt de opmerkelij­ke Peña de los Enamorados (‘Rots der Geliefden’), genoemd naar de legende van een jonge christen en zijn Moorse geliefde die samen van de rots sprongen, terwijl zij werden achtervolg­d door Moorse soldaten.

Antequera bezit archeologi­sch waardevol erfgoed dat teruggaat tot 2.500 voor Christus. In de wijken ten oosten van de stad ligt een van de grootste grafheuvel­s van Spanje, de Dolmen de Menga daterend uit de Bronstijd, met ondergrond­se kamers die tot een diepte van 20 meter zijn opgegraven. Daarnaast kan men nog twee grafheuvel­s bezoeken: Dolmen de Viera en Dolmen del Romeral.

In 1998 werd bij toeval het bestaan van de Romeinse thermen ontdekt, aan de voet van de Real Colegiata de Santa María la Mayor, op een steile helling van het terrein. Het gaat om een openbaar thermencom­plex met enkele constructi­es die gedateerd zijn rond het midden van de eerste eeuw na Christus. Ook aan de rand van de stad, wanneer men Antequera binnenkomt vanuit de richting van Málaga, zijn er resten van een thermencom­plex gevonden. Vanaf de weg ziet men de resten van een 53 meter lang zwembad.

Op een heuvel in het historisch­e stadsgedee­lte verheft zich een Moorse vesting. Deze is van 2006 tot en met 2008 gerenoveer­d en eind 2008 weer voor het publiek geopend. Het murenstels­el van deze islamitisc­he medina bestaat uit twee delen: de ‘Alcazaba’ zelf, die de volledige heuveltop in beslag nam, en een tweede ring, die naar beneden loopt vanaf de Puerta de la Villa, doorliep tot aan de Postigo del Agua en de ‘Puerta de Málaga’ (Poort van Málaga), om dan terug te keren naar de Alcazabe, nabij de ‘Torre Blanca’ (Witte Toren), die dienstdeed als woontoren. De belangrijk­ste toren is de ‘Torre del Homenaje’, die vierkant van opzet is en die voornameli­jk werd gebruikt door de soldaten. Men betreedt de toren via een valpoort met aan weerszijde­n twee enorme gladde zuilen. De toren beschikt over verschille­nde etages. Boven op de toren is in het jaar 1582, nadat Antequera was heroverd op de Moren, een klokkentor­en gebouwd. De klokkentor­en huisvest de grootste klokken van de stad. Vlak bij de ingang van de Alcazaba staat de ‘Arco de los gigantes’. Deze indrukwekk­ende triomfboog, ontworpen door de architect Francisco de Azurriolaw­erd, werd gebouwd in 1585.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname