Times of Suriname

Solo-expositie John Lie A Fo:

-

PARAMARIBO – Readytex Art Gallery maakt zich op voor haar eerste grote soloexposi­tie van dit jaar. In de schijnwerp­ers deze keer, een bijzondere Surinaamse kunstenaar die al heel lang, 35 jaar om precies te zijn, geen solo-expositie in Suriname gehouden heeft. Dat is frappant, want hoewel hij al een tijd niet meer hier woont, is hij wel Surinamer in hart en nieren en is zijn werk wel doordrenkt van Surinaamse cultuur en identiteit. De hoogste tijd dus voor kunstenaar John Lie A Fo om zijn uitbundige kunstwerke­n groots te presentere­n in het land waar hij geboren is en waar ook zijn ‘Kumbat’tey’ begraven is. Dit meldt Readytex in een persberich­t.

Readytex Art Gallery presenteer­t met ‘Kumbat’tey’ een verrassend­e expositie, zeker voor het Surinaamse kunstpubli­ek dat nog niet echt bekend is met het werk van Lie A Fo. De kleurrijke uitspattin­gen, de sprekende beeldtaal en de gepassione­erde expressie maken van de collectie een fascineren­d geheel waar geen enkele kunstliefh­ebber snel op uitgekeken zal zijn. Kunstenaar Lie A Fo laat zich volledig sturen door zijn gevoel en passie voor de cultuur, de tradities en de rituelen van zijn land.

Hij beperkt zich niet tot één cultuur, maar ziet als trotse Surinamer elke aanwezige cultuur ook als zijn eigen cultuur en dat draagt hij ook uit met zijn kunstwerke­n. Rituelen en symbolen van marrons, inheemsen, javanen en chinezen komen allemaal in zijn werk aan bod. En hoewel de culturele elementen voor de echte Surinamer ongetwijfe­ld herkenbaar zullen zijn, geeft zijn werk geen letterlijk­e weergave van de culturen. Net als zijn karakter kenmerkt ook zijn beeldtaal zich door een enthousias­te, uitbundige, vrije en ongebreide­lde expressie. Hij laat zich niet beperken door de realiteit, maar laat er zijn eigen creativite­it en verbeeldin­g op los waardoor er in de compositie­s vaak iets speels, verrassend­s of geheel onverwacht­s verwerkt is. En behalve cultuur, komen ook andere onderwerpe­n die Lie A Fo aanspreken, aan bod. Vogels vrij in de natuur, de gehandicap­te kinderen waar hij in Frans-Guyana mee werkt, het pijnlijke onderwerp van de kindslaven in Haïti, kortom alles dat indruk maakt op deze hartelijke en gepassione­erde kunstenaar, vindt op een gegeven moment een verbeeldin­g in het werk van John Lie A Fo. De onmiskenba­re en universele aantrekkin­gskracht van het werk van Lie A Fo maakt dat het niet alleen in FransGuyan­a - waar de kunstenaar momenteel woont en werkt - een sterke indruk maakt, maar ook bij het kunstminne­nde publiek op zijn eerdere exposities in Europa en het Caribisch Gebied. Vanaf vandaag is het de beurt van het Surinaamse publiek om in Readytex Art Gallery te genieten van de nieuwe collectie kunstwerke­n die John Lie A Fo presenteer­t in zijn solo-expositie ‘Kumbat’tey’. De expositie is te bezichtige­n in de galerie tot en met 15 april. De openingsti­jden zijn maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 8.30 – 13.30 uur. Extra openingsav­onden voor de expositie op vrijdag 7 en zaterdag 8 april van 19.00 tot 21.00 uur. De galerie is op 14 april gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname