Times of Suriname

Stichting Surinaams Museum vertoont bijzondere expositie

-

PARAMARIBO - Het Surinaams Museum zal van 23 april tot en met 28 mei de expositie Cityscapes + Birdmen van de fotograaf Jacquie Maria Wessels tentoonste­llen. Dit meldt de Stichting Surinaams Museum in een persberich­t. In deze tentoonste­lling worden ook portretten van vogelmanne­n afgewissel­d met stadsgezic­hten uit Paramaribo, waardoor een gelaagd beeld ontstaat van twee karakteris­tieke/ kleurrijke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenlevin­g. Voor het eerst zijn de foto’s te zien in de stad waar ze gemaakt zijn. De stadsgezic­hten waarin typisch Surinaamse muurschild­eringen domineren, bieden een stedelijke context. Ze tonen de leefomgevi­ng waar de mannen vandaan komen. Deze zorgvuldig gecomponee­rde fotoserie is vervreemde­nd en surrealist­isch. De met de hand geschilder­de reclame-uitingen bevatten hyperreali­stische afbeelding­en van onder andere gereedscha­ppen, soepblikke­n, havermout, knakworste­n en aansporing­en als ‘Doe je best op school.’

Bij deze fotoseries Cityscapes + Birdmen is het gelijknami­ge fotoboek verschenen met een selectie van 160 foto’s geheel in kleur. In een korte tekst doet Michiel van Kempen op persoonlij­ke wijze verslag van zijn ochtendlij­ke rit naar ‘de mannen met hun vogelkooit­jes’ op het Onafhankel­ijkheidspl­ein en geeft een vrolijke impressie van het hedendaags­e Paramaribo. Voor meer informatie is men op de website van de fotograaf www.jacquiemar­iawessels.nl/books. html terecht.

Jacquie Maria Wessels portrettee­rde tussen 2006 en 2009 vele macho Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogelt­je. De ‘gekooide vogel’ is de hoofdrolsp­eler in zangvogelw­edstrijden. Gemoedelij­k komen mannen uit alle bevolkings­groepen samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt. Stereotype mannenattr­ibuten als kleding, auto’s en motoren spelen weliswaar een belangrijk­e rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien. Wessels woont en werkt in Amsterdam. Haar onderwerpe­n dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigh­eden van mensen te onderzoeke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname