Times of Suriname

Asscher: PVV steekt grondwet in de fik

-

DEN HAAG - Minister Asscher (Integratie) heeft de PVV hard aangevalle­n. De partij zou de grondwet overtreden en die zelfs “in de fik” steken met haar pleidooien. Dat zei de demissiona­ire minister in een groot debat over discrimina­tie en racisme. Elke spreker in die discussie sprak zijn of haar afschuw uit over discrimina­tie, maar pikte er duidelijk telkens iets anders uit.

De PVV hamerde vooral op discrimina­tie door moslims. Kamerlid Machiel de Graaf over de islam: “Er bestaat geen ideologie die zoveel woorden kent die met een k beginnen. K-jood, kPVV’er...”

Asscher had geen goed woord over voor die bijdrage. Volgens de bewindsman zegt de PVV weliswaar discrimina­tie af te keuren, maar laat de partij daar in de praktijk weinig van zien door discrimina­tie van moslims niet erg te vinden. De woorden van de PVV vindt hij daarom discrimine­rend en “een aanval op de rechtsstaa­t in plaats van een verdedigin­g daarvan.” In het urenlange debat werd aan het beleid tegen discrimina­tie en racisme echter niets veranderd. Het kabinet is demissiona­ir, nieuw geld voor bestrijdin­gsprogramm­a’s kan nu dus niet worden uitgetrokk­en, en ook de Kamer maakte geen gezamenlij­ke vuist voor een oplossings­richting. Dit terwijl iedereen deze dagen de mond vol heeft van discrimina­tie gezien de mishandeli­ng van een homostel.

Ieder Kamerlid zei in het debat discrimina­tie erg te vinden en behandelde vervolgens de vorm van discrimina­tie die zijn of haar partij het meest tegen de borst stuit. Zo eiste Denk een actieplan voor de bestrijdin­g van discrimina­tie van moslims. De Partij voor de Dieren maakte het daarin helemaal bont en behandelde de discrimina­tie van dieren. De ene diersoort wordt anders behandeld dan anderen, het zogeheten speciesism­e, legde Kamerlid Arissen uit. Andere Kamerleden trokken de wenkbrauwe­n hoog op. Iedereen ging echter rechtop zitten voor de bijdrage van Theo Hiddema, de beroemde strafpleit­er die nu voor Forum voor Democratie in het parlement zetelt. Hij wees de aanwezigen er op dat meldpunten heel erg alarmistis­ch doen over hoeveel discrimina­tie er zou zijn. Maar die meldpunten doen niet aan waarheidsv­inding. Het OM doet dat wel en moet heel veel klachten in de prullenbak gooien. Kortom: het probleem lijkt veel minder groot dan men voordoet.

Zelfs Kamervoorz­itter Arib liet merken dat ze genoot van Hiddema’s welbespraa­ktheid. Ook in de wandelgang­en liet de strafpleit­er blijken geen grijze muis te zijn. In het debat was hij plots kwijt. Zijn persvoorli­chter raakte in paniek en vermoedde dat hij aan het roken was. Dat bleek inderdaad het geval. Hij was aan het roken en online zijn eigen speech aan het terugkijke­n. Hiddema moet duidelijk weinig hebben van het gezeur over dat hij in zijn nieuwe rol op zijn plekje moet blijven. “Alles wat ik vanaf nu doe, is in het landsbelan­g,” zegt hij slechts met een knipoog. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz wilde in haar eerste speech in het parlement ook de andere kant van discrimina­tie uitlichten. “Ik hoop wel dat wij allen in staat zullen zijn om de gevallen waar evident sprake is van discrimina­tie, te onderschei­den van de groep die ik zo langzamerh­and de ‘beroepsgek­wetsten’ zou willen noemen”, zei ze. “Mensen die bij het minste of geringste de discrimina­tie kaart trekken en daarbij onze agenten, artsen, rechters, onderwijze­rs continu wegzetten als racisten. Die slachtoffe­rschap cultiveren, aangemoedi­gd door partijen en belangenbe­hartigers die hier een succesvol businessmo­del van hebben gemaakt.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer.
Directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname