Times of Suriname

Wijk Bangladesh sluit deuren

-

Een wijk in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, beschouwd als een van de meest vervuilde plaatsen op aarde, sluit op politiebev­el uit milieuover­wegingen de deuren. In de wijk wordt van oudsher leer gelooid, maar milieubewe­gingen vragen al jaren om de activiteit­en in de wijk Hazaribagh stop te zetten. De leerlooier­s lozen dagelijks duizenden liters giftig afval in de belangrijk­ste rivier van de miljoenens­tad.

Het ultimatum van het hooggerech­tshof van Bangladesh is gisteren vervallen. Vorige maand besliste het gerechtsho­f dat de tientallen leerfabrie­ken in de wijk hun activiteit­en moeten stopzetten. “De meeste zijn al gestopt”, aldus Tipu Sultan, woordvoerd­er van de vereniging van de fabrieksei­genaren. “Tegen het weekend is alles compleet stopgezet.” De ordedienst­en hebben er intussen voor gezorgd dat de fabrieken niet langer dierenhuid­en bezorgd krijgen.

In de wijk wordt al leer gelooid sinds de tijd van het Mogolrijk. Het water dat gebruikt wordt om het leer te looien wordt geloosd in de Buriganga, een belangrijk­e transportp­laats, maar ook al tientallen jaren door de milieuverv­uiling een zwarte en misselijkm­akende rivier genoemd. Volgens de eigenaars werken 30.000 mensen in de fabrieken in deze wijk. De fabrieken moeten verplaatst worden naar een industriep­ark buiten Dhaka, maar volgens de vakbonden werken die fabrieken nog niet. Zij maken zich dan ook ongerust over de sluiting. “De eigenaars zullen tijdelijk verlies lijden, maar wij gaan onze twee maaltijden per dag verliezen”, aldus vakbondsma­n Mohammad Mamun.

In 2013 werd de wijk als vijfde geklasseer­d in een rangschikk­ing van de meest vervuilde plaatsen ter wereld.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname