Times of Suriname

Groep staten vecht Trumps actie tegen Obama’s klimaatbel­eid aan

-

VS - Een groep van zeventien Amerikaans­e staten stapt naar de rechter om het decreet van president Trump aan te vechten waarmee hij het progressie­ve klimaatbel­eid van de regering-Obama terugdraai­t. De staten, onder leiding van New York, zeggen dat de regering een wettelijke plicht heeft om de uitstoot van broeikasga­ssen te reguleren.

“De wet is duidelijk: Environmen­tal Protection Agency (EPA) moet de CO2uitstoo­t door energiecen­trales terugdring­en”, aldus de openbaar aanklager van New York, Eric Schneiderm­an, over de stap naar de rechter. De EPA is de landelijke milieudien­st. Met een decreet draaide Trump eind maart een groot deel van het klimaatbel­eid van Obama terug. Zo werd het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven en werden de regels voor de methaanuit­stoot door de olie- en gasproduct­ie versoepeld. “De oorlog tegen steenkool is over”, zei vicepresid­ent Mike Pence na het tekenen van het decreet, omringd door mijnwerker­s in het hoofdkwart­ier van de EPA. Het belangrijk­ste mikpunt van Trump was echter Obama’s Clean Power Plan (CPP). Met dit plan verplichte Obama staten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Die verplichti­ng is echter nooit in werking getreden, omdat 26 door de Republikei­nen geleide staten de regel aanvochten. Trump gaf de EPA opdracht het plan op te schorten, te ontbinden of te herzien.

Het agentschap voor milieubesc­herming vroeg daarop een federaal hof van beroep lopende rechtszake­n over het plan op te schorten, zodat het Clean Power Plan opnieuw bekeken kan worden. De zeventien staten zijn het daar niet mee eens en hebben het hof gevraagd een uitspraak te doen. ‘Deze zaak is rijp voor een definitiev­e uitspraak’, staat te lezen in de verklaring van de staten. Onder de zeventien staten zijn behalve New York ook andere, traditione­el Democratis­che staten als Californië, Washington en Oregon.

Herroeping van het CPP is niet zomaar mogelijk. De regering moet beargument­eren waarom het geen beleid meer is, en dat kan maanden of zelfs jaren duren. Naast de staten hebben ook milieugroe­peringen aangekondi­gd de herroeping te zullen aanvechten.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Obama’s Clean Power Plan (CPP). (Foto: seia.org)
Obama’s Clean Power Plan (CPP). (Foto: seia.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname