Times of Suriname

Libische kustwacht doodt vier gewapende mensensmok­kelaars

-

LIBIE - Voor de kust van Zawiya, een stad in het westen van Libië, heeft de Libische kustwacht tijdens een vuurgevech­t gisteren vier vermoedeli­jke mensensmok­kelaars gedood. Een andere persoon wordt nog vermist, zo meldt de Libische marine. De mensensmok­kelaars bevonden zich aan boord van een boot die een andere boot escorteerd­e met illegale vluchtelin­gen die de oversteek naar Europa wilden maken, aldus generaal Ayoub Kacem, woordvoerd­er van de marine. “De kustwacht heeft een confrontat­ie proberen te vermijden door aan de gewapende mannen te vragen om de bevelen op te volgen, maar tevergeefs”, vervolgde de generaal.

Volgens Kacem beschikten de mensensmok­kelaars onder andere over machinegew­eren en raketwerpe­rs. De verdachten namen de kustwacht onder vuur, waarop de kustwacht terugschoo­t en vier smokkelaar­s doodde. Twee personen werden opgepakt en een andere wordt nog vermist. Het bootje met de vluchtelin­gen kon de zone ongehinder­d verlaten en de oversteek verderzett­en.

De smokkelaar­s profiteren van de chaos in Libië sinds de val van het regime van Moammar al-Kadhafi in 2011 en bieden migranten er aan om hen vanuit Libië via de Middelland­se Zee naar Europa te smokkelen. Veelal vertrekken vanuit het westen van het land richting Italië aangezien het Italiaanse eiland Lampedusa op amper 300 kilometer van de Libische kust ligt.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname