Times of Suriname

Er vindt nu veel meer fotosynthe­se plaats dan 200 jaar geleden

-

Oorzaken

Planten wereldwijd halen vandaag de dag veel meer CO2 uit de lucht dan 200 jaar geleden. Maar dat betekent zeker niet dat we achterover kunnen leunen.

Met de term ‘fotosynthe­se’ verwijzen onderzoeke­rs naar het proces waarbij planten zonlicht gebruiken om CO2 om te zetten in koolhydrat­en die ze weer kunnen gebruiken om te groeien. Experiment­en in kassen hebben aangetoond dat planten, wanneer ze bloot worden gesteld aan hogere CO2-concentrat­ies, harder gaan groeien en meer CO2 omzetten in koolhydrat­en. Maar zijn die resultaten representa­tief voor wat er in de natuur gebeurt? Leidt het feit dat wij steeds meer CO2 in de atmosfeer pompen ook tot meer plantgroei en fotosynthe­se?

Het is een vraag waar wetenschap­pers maar geen eenduidig antwoord op konden vinden. “Betrouwbar­e metingen van fotosynthe­se worden vaak op bladniveau gedaan,” legt onderzoeke­r Elliott Campbell uit. “Maar je kunt op die manier geen goed beeld krijgen van het complete plaatje en we moeten weten wat de aarde als geheel aan het doen is en hoe de planeet door de tijd heen heeft gereageerd.”

En dus besloten Campbell en collega’s het over een andere boeg te gooien. Ze borduren met hun studie voort op eerder onderzoek dat aantoont dat de concentrat­ie carbonylsu­lfide in de atmosfeer gebruikt kan worden om een beeld te krijgen van de fotosynthe­se wereldwijd. Het is op die manier vrij eenvoudig vast te stellen in welke mate er vandaag de dag fotosynthe­se plaatsvind­t: daarvoor richt je je op de hedendaags­e atmosfeer. Maar Campbell en collega’s wilden de mate waarin fotosynthe­se plaatsvind­t over een lange periode enkele eeuwen reconstrue­ren. Maar hoe achterhaal je de concentrat­ie carbonylsu­lfide in de jaren 70 of 80 van de vorige eeuw? Daartoe keken de onderzoeke­rs naar Antarctica. De sneeuw en het ijs daar bevat luchtbelle­tjes die verraden hoe de atmosfeer, toen het ijs waarin die luchtbelle­tjes opgesloten zitten ontstond, eruitzag.

Uit de reconstruc­tie blijkt dat het proces van fotosynthe­se vóór de industriël­e revolutie eeuwenlang stabiel was. Maar gedurende de 20e eeuw nam de mate waarin fotosynthe­se plaatsvond rap toe. “Onderzoeke­n hebben reeds ongeëvenaa­rde veranderin­gen in het klimaat en broeikasga­ssen aangetoond. Nu hebben we bewijs dat er ook grote veranderin­gen plaatsvind­en onder de planten op aarde.” De onderzoeke­rs hebben niet uitgezocht waarom de planten op aarde op dit moment meer CO2 uit de lucht halen dan 200 jaar geleden. Maar ze hebben daar vanzelfspr­ekend wel ideeën over. Waarschijn­lijk is het toe te schrijven aan verschille­nde processen. Allereerst wijzen ze erop dat de toename in fotosynthe­se samenvalt met een toename van de CO2-concentrat­ie in de atmosfeer die weer het resultaat is van het verbranden van fossiele brandstoff­en. Er is dus meer CO2 voorhanden en de planten lijken daar hun voordeel mee te doen. Door die hogere CO2-concentrat­ies stijgen de temperatur­en op aarde, waardoor groeiseizo­enen langer duren en planten dus meer tijd hebben om te groeien en CO2 op te nemen. Ook de stikstofve­rvuiling die ontstaat door het verbranden van fossiele brandstoff­en en de landbouw speelt wellicht een rol. Dat er meer fotosynthe­se plaatsvind­t, heeft positieve en negatieve kanten. Zo kan het leiden tot betere oogsten. “Maar ook onkruid en invasieve soorten profiteren,” stelt Campbell. Overigens is het zeker niet zo dat we nu planten er een tandje bij doen – rustig fossiele brandstoff­en kunnen blijven uitstoten. “De toename in fotosynthe­se is niet groot genoeg om de verbrandin­g van fossiele brandstoff­en te compensere­n”, benadrukt onderzoeke­r Joe Berry. “Dus het is nu aan ons om uit te zoeken hoe we de CO2-concentrat­ie in de atmosfeer kunnen terugdring­en.”

(Scientias.nl/ Foto: scientias.nl)

De sieraden en kunstobjec­ten zijn tussen de 30.000 en 22.000 jaar oud en vervaardig­d door de Homo sapiens die hier in deze tijd leefden. De ontdekking­en geven ons een veel beter beeld van wat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname