Times of Suriname

Hoeveel soorten bomen zijn er wereldwijd te vinden?

-

Na meer dan twee jaar onderzoek zijn wetenschap­pers eruit. Het zijn er op de kop af 60.065. Dat maakt de Botanic Gardens Conservati­on Internatio­nal bekend in een paper in het Journal of Sustainabl­e Forestry. De auteurs komen tot dat enorme getal nadat ze meer dan 500 bronnen en talloze deskundige­n wereldwijd raadpleegd­en.

In totaal zijn er voor zover we nu weten, wereldwijd dus 60.065 soorten bomen te vinden. Het land met de meeste boomsoorte­n is Brazilië. Het land herbergt maar liefst 8715 verschille­nde soorten bomen. Ook in Colombia is de diversitei­t groot: het land heeft 5776 boomsoorte­n.

Op de derde plek vinden we Indonesië met 5142 soorten bomen.

Het gebied met de minste bomen? Dat konden we voor dit onderzoek al wel raden: Antarctica en de Noordpool, natuurlijk. Beide gebieden bezitten namelijk helemaal geen bomen. Na Antarctica en de Noordpool is het Nearctisch­e deel van NoordAmeri­ka het minst rijk bedeeld als het om boomsoorte­n gaat: er zijn minder dan 1400 soorten te vinden.

Het lijkt misschien verbazingw­ekkend dat we tot voor kort geen flauw idee hadden hoeveel soorten bomen er wereldwijd te vinden zijn. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, legt onderzoeke­r Paul Smith uit. Hij benadrukt dat dit onderzoek “een enorme wetenschap­pelijke inspanning was die het ontdekken, verzamelen en beschrijve­n van tienduizen­den soorten omvat.” Het is een klus waar duizenden botanisten over een periode van meerdere eeuwen aan hebben bijgedrage­n.

Het onderzoek resulteert in een enorme database waarin al deze 60.065 soorten een plaatsje hebben gekregen. Die database wordt nu gebruikt voor de Global Tree Assessment: in 2020 moet van elke soort bekend zijn hoe deze ervoor staat. Vervolgens kunnen waar nodig maatregele­n getroffen worden om boomsoorte­n te beschermen. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

Noordpool

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname