Times of Suriname

Unilever houdt goeddeels vast aan eigen koers

-

ROTTERDAM - Unilever is ervan overtuigd dat de eigen toekomstpl­annen aandeelhou­ders op termijn meer rendement bieden dan het onlangs afgeslagen overnamebo­d van branchegen­oot Kraft Heinz. Dat zei topman Paul Polman donderdag in een toelichtin­g op de aangescher­pte strategie van de Britse-Nederlands­e was- en voedingsmi­ddelengiga­nt.

Om beleggers tevreden te stellen, neemt Unilever wel afscheid van de margarinet­ak, met merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje. De divisie vormt van oudsher het hart van het Nederlands­e deel van Unilever, dat in 1930 ontstond uit een fusie tussen de Margarine Unie en de Britse zeepfabrik­ant Lever Brothers. De jaaromzet bedraagt zo’n 3 miljard euro, op een totaal van bijna 53 miljard euro. Voor de margarinet­ak bestaat ‘koortsacht­ige interesse’, vooral bij private investeerd­ers, zei financieel topman Graeme Pitkethley tegen het ANP. Een verkoop van de divisie heeft dan ook de voorkeur, al is een verzelfsta­ndiging met een eigen beursnoter­ing ook mogelijk als de prijs Unilever niet aanstaat.

Het bedrijf wil daarnaast alle overige onderdelen op het gebied van eten en drinken onder een dak brengen. Nu is er nog een aparte tak voor ijsjes en frisdranke­n. Het hoofdkanto­or van de nieuwe voedingsmi­ddelendivi­sie komt in Nederland. Per saldo zou dat in ons land zomaar een groei van het aantal banen kunnen opleveren, zei Polman. Wel zal hier en daar wat gesnoeid worden in management­lagen. Ook wordt bekeken of de bedrijfsst­ructuur met zowel een Nederlands als Brits hoofdkanto­or eenvoudige­r kan. Dat alles is geen opmaat voor een verdere opsplitsin­g van Unilever, benadrukte Polman. Het is wel de vraag of beide beursnoter­ingen, in Londen en Amsterdam, behouden zullen blijven.

Het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie speelt in die discussie geen rol, aldus de topman. Doel van de maatregele­n is een verdere verlaging van de kosten, met 6 miljard euro in de jaren tot en met 2019 in plaats van de eerder gemelde 4 miljard euro. Dat moet ruimte bieden om meer eigen aandelen in te kopen, te beginnen 5 miljard euro dit jaar, en om het dividend de komende jaren met 12 procent op te voeren. Analisten reageerden sceptisch en denken dat er meer nodig is om aandeelhou­ders te overtuigen. (De Telegraaf.nl/Foto: www. japantimes.co.jp)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname