Times of Suriname

Het vliegtuig van de toekomst

-

Op de Aircraft Interiors Expo in Hamburg presentere­n vliegtuigb­ouwers de allernieuw­ste snufjes. Om de cabine te verfraaien durven fabrikante­n best ver te gaan. De leukste ideeën op een rijtje.

Een vlucht naar een verre bestemming lijkt soms een eeuwigheid te duren, zeker voor kleine kindjes. Het bedrijf Diehl komt met een toffe oplossing op de proppen om de passagiers wat afleiding te bezorgen. Met een speciale projector wordt het plafond van de cabine omgetoverd tot een fascineren­d aquarium. Dat gaat niet snel vervelen! Voor wie niet zo van de wondere wereld onder water houdt, heeft Dhiel nog een andere fantastisc­he projectie ontworpen. Als passagier kan je je dan tijdens de hele vlucht als een astronaut in de ruimte wanen.

Om de gemoedstoe­stand van passagiers te beïnvloede­n, zal de crew nog meer dan nu kunnen gebruikmak­en van ‘soft light’. Alle kleuren van de regenboog zullen kunnen ingezet worden. Zo is van bepaalde kleuren geweten dat ze mensen slaperig maken of net meer energie geven. De bagageruim­te in de cabine is beperkt. Een vrij plaatsje vinden voor je rugzak of valies, is vaak een moeilijke opdracht. Zodiac Aerospace heeft een oplossing bedacht die heel wat frustratie­s kan wegnemen. Een groen lichtje gaat branden om aan te geven dat er nog plaats is voor jouw bagage. Is dat niet geweldig? Om zo veel mogelijk passagiers in één keer te transporte­ren, zijn al veel ideeën de revue gepasseerd. Voor de Airbus A380 kan dat betekenen dat reizigers met elf op een rij gaan zitten in economy in een 3-5-3 opstelling. Reizigers die bereid zijn wat meer neer te tellen voor premium economy zitten met 9 op een rij in een 3-3-3 opstelling.

Stoelen inklappen en uitklappen al naar gelang de behoefte, het kan met deze oplossing. Zo kan er meer beenruimte gecreëerd worden.

Een flatscreen helemaal voor jezelf? Het is binnenkort mogelijk. Robots in de cabines in plaats van stewards en stewardess­en? Het klinkt gek maar niet volgens producent Altran. Dat is de toekomst.

(HLN/ Foto: telegraph.co.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname