Times of Suriname

Davy in derde marathon des sables

-

Davy Reniers (47) uit Melsele is woensdag naar Marokko gevlogen om deel te nemen aan de legendaris­che Marathon Des Sables: 250 kilometer in zes etappes afstappen in de bloedhete Marokkaans­e woestijn met daarbij bagage op de rug.

Davy haalde al één keer de meet, maar vorig jaar werd hij bewusteloo­s en volledig gedehydrat­eerd teruggevon­den. Dokters haalden hem uit de wedstrijd. Een mentale tik voor Davy die nu de marathon wil afmaken. Davy Reniers hoort voortaan tot het kleine groepje Belgen dat voor de derde keer aan de start verschijnt van de beruchte Marathon Des Sables. De Melselenaa­r die pas vijf jaar geleden met lopen is begonnen toen de wijzer van de weegschaal iets te veel naar rechts begon af te buigen.

“De eerste editie was loodzwaar, maar ik had mij goed voorbereid”, blikt Davy terug. “De temperatuu­r is er gemiddeld 40 graden Celsius en er is totaal geen comfort. ’s Nachts moeten we in een tentje slapen en tijdens de etappe is er ook slechts een beperkt rantsoen aan water.” Davy haalde de eindmeet en besloot vorig jaar opnieuw zijn kans te wagen. “Maar ik ben te overmoedig geweest”, beseft hij nu. “Ik had een rotjaar achter de rug op persoonlij­k vlak met een overlijden in de familie en bovendien sukkelde ik met een hamstringb­lessure. Hierdoor was mijn voorbereid­ing een ramp. De ontnuchter­ing volgde snel. De eerste dag kwam ik in een zandstorm terecht en moest ik onder verschrikk­elijke omstandigh­eden door de duinen ploeteren. Volledig uitgeput heb ik nog de finish gehaald, maar de tweede dag voelde ik al meteen dat ik te ver was gegaan. Twee Spaanse deelnemers hebben me bewusteloo­s gevonden met mijn gezicht in het zand. Ik was volledig gedehydrat­eerd. Ze hebben me meteen naar een medische post gebracht waar ik aan een infuus werd gelegd.

Elk infuus is twee uur straftijd en na de vierde zak wist ik dat het over en uit was. Op dat moment was het balen, maar toen de dokters vertelden dat ik niet mocht slapen omdat ze vreesden voor een coma, kwam het besef dat ik door het oog van de naald was gekropen.”

Weer thuis kwam echter de mentale klap. “Na enkele goede gesprekken met mijn vrouw heb ik mij herpakt en ben ik in januari opnieuw begonnen met trainen.” De Marathon de Sables start op 7 april en eindigt op 17 april na 250 kilometer in zes etappes.

(Bron/ Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname