Times of Suriname

Nieuwe rijstvarië­teiten naar president vernoemd

-

NICKERIE – Adron-DDB1 en Adron-DDB2 zijn de namen van de nieuwe rijstvarië­teiten die het Anne van Dijk Rijstonder­zoekscentr­um Nickerie (Adron), gisteren heeft geïntroduc­eerd voor de padieverbo­uwers in Suriname. DDB staat voor Desire Delano Bouterse.

“Wij hebben gekozen voor de naam van de president, omdat hij steeds blijft zeggen: ‘productie moet verder gaan’ en op basis daarvan hebben wij besloten om de nieuwe variëteite­n de initialen van de president te geven”, verklaart minister Suresh Algoe de naamgeving van de nieuwe Adron-rijstvarië­teiten.

Het veredelen van een nieuw rijstras is volgens de minister een proces van jaren. “Het duurt zeker tussen de zeven en tien jaren voordat je een nieuwe variëteit kan uitbrengen”, weet Algoe. Dat heeft onder andere met enkele factoren te maken zoals de resistenti­e tegen ziekten en plagen, hoe het ras reageert op de bemesting, de groei en of het na de groei omvalt of niet. Er moet ook gekeken worden naar de productie en de kwaliteit, hoeveel procent breuk en hoeveel hele korrels, alsook het effect tijdens het oogsten, de slijtage aan de machines en de slijtage bij het pellen. Dat zijn volgens Algoe allemaal zaken die worden meegenomen bij de selectie.

Het was volgens de bewindsman de bedoeling om de introducti­e van de nieuwe variëteite­n in november vorig jaar te doen plaatsvind­en. Door gebrek aan ruimte kon dit niet eerder geschieden. Algoe zegt het erg te vinden dat de Prins Bernhardpo­lder, waar zaaizaad moet worden geteeld, vandaag aan de dag niet in handen is van Adron, maar van een particulie­r met wie een contract is aangegaan in 2007. De ondernemer teelt daar geen zaaizaad maar padie, terwijl volgens Algoe de Prins Bernhardpo­lder ontwikkeld was om zaaizaad te verbouwen. De minister wil samen met zijn collega bij Ruimtelijk­e ordening Grond- en Bosbeheer, Roline Samsoedien, die ook aanwezig was met haar collega van Defensie, Ronnie Benschop, nagaan hoe het 500 hectare grote landbouwar­eaal terug kan komen in de boezem van Adron/SNRI. De nieuwe rijstrasse­n hebben bij normale verzorging een productie van acht ton per hectare. Bij een goede verzorging en bemesting kan de productie volgens minister Algoe zelfs elf ton per ha worden.

De voorzitter van Adron, Johny Mahespalsi­ngh, zegt dat met het introducer­en van de twee nieuwe variëteite­n het onderzoeks­centrum een bijdrage blijft leveren aan de rijstsecto­r. Hij geeft aan dat rijstvered­eling een van de belangrijk­ste onderzoeks­activiteit­en is van Adron. Mahespalsi­ngh garandeert dat de nieuwe variëteite­n een goede opbrengst hebben en goede slijp- en pelkwalite­it.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname