Times of Suriname

Dierenbeul­en niet gebonden aan leeftijd en sociaal milieu

-

AMSTERDAM - Uit het eerste grote Nederlands­e onderzoek naar dierenmish­andelaars, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepublicee­rd, blijkt onder andere dat vrouwen net zo erg kunnen zijn als mannen en dat mishandeli­ng niet is gebonden aan leeftijd of sociaal milieu. Criminolog­en Anton van Wijk en Manon Hardeman van Bureau Beke onderzocht­en 97 gevallen van dierenmish­andeling in het kader van het onderzoeks­programma Politie en Wetenschap. Hun rapport ‘De aard van het beestje’ is gisteren gepublicee­rd.

Uit het onderzoek blijkt dat de leeftijden van dierenbeul­en uit de onderzocht­e zaken varieren van 7 tot 85 jaar, ze zijn afkomstig uit alle sociale milieus. Dat haalt de oude aanname dat dierenmish­andeling vooral plaatsvind­t in asociale gezinnen onderuit.

De groep blijkt op alle fronten diverser dan werd aangenomen, aldus de onderzoeke­rs. “Veel gevallen van dierenmish­andeling komen voort uit frustratie, gebrekkige impulsbehe­ersing en een verminderd empathisch vermogen.”

Het centrale meldpunt 144 voor dierenmish­andeling onvangt sinds de oprichting in 2011 jaarlijks zo’n 65.000 meldingen. Die betreffen meestal verwaarloz­ing door personen die vanwege financiële of psychische problemen niet goed voor hun dieren kunnen zorgen.

Omdat er in de meldingen bij het meldpunt geen onderschei­d wordt gemaakt tussen verwaarloz­ing en moedwillig­e mishandeli­ng, ontbreken precieze cijfers over die laatste categorie. Daarnaast maakt het feit dat veel dierenmish­andeling binnenshui­s gebeurt het lastig om in te schatten hoeveel dieren bewust worden gekweld.

Honden zijn daarom veel vaker vertegenwo­ordigd in de meldingen dan bijvoorbee­ld katten en andere huisdieren, die minder vaak buiten komen en daarom aan het zicht zijn onttrokken.

“We hebben een prachtige wet waarin staat dat dierenmish­andeling een misdrijf is, maar zonder bewijs of ooggetuige­n kunnen we niets”, aldus Anouk Duijnker, tactisch coördinato­r dierenwelz­ijn van de politie in Noord-Holland. Het is niet alleen voor het dierenwelz­ijn belangrijk om mishandeli­ng tijdig te signaleren, zegt. Nienke Endenburg, GZpsycholo­og en coördinato­r van het keuzevak Forensisch­e Diergenees­kunde aan de Universite­it Utrecht. “In 70 procent van de gevallen is dierenmish­andeling gekoppeld aan huiselijk geweld. Dierenmish­andeling is een rode vlag die je niet over het hoofd wilt zien.” (NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname