Times of Suriname

Marktliede­n Pekmarkt willen verkeer de straat uit

-

AMSTERDAM - De marktliede­n op de Pekmarkt praten met het stadsdeel over verbeterin­gen aan hun markt, die vier jaar geleden verhuisde vanaf het tochtige Mosveld. Zo is er discussie over het stageld. Maar dat blijkt niet het enige te zijn waarover ze zich opwinden.

“Dat er hier nog geen dode is gevallen. Het lijkt erop dat er eerst wat fout moet gaan, voordat er echt iets gaat veranderen”, zegt Bart Ruig (34) van de notenkraam op de Pekmarkt. De markt staat over bijna de gehele lengte van de Van der Pekstraat, waar aan weerskante­n auto’s snel voorbijrij­den.

“We hebben dit probleem meteen aangekaart bij het stadsdeel. Er was een tijdje een verkeersre­gelaar, maar die werd te duur. Toen werden er hekken neergezet, maar die zijn weg. Nu komen er misschien elektrisch­e paaltjes, maar dan rijdt het verkeer gewoon over het fietspad, dat kan ik je nu al vertellen.” Andere marktliede­n winden zich ook op over het voorbijzoe­vende verkeer. Onder hen Chantal Brandse (31) van de bloemenkra­am. “Er zit daar een Actionstal­letje waar grote gezinnen komen en hierachter zit een school, dus er steken vaak kinderen over”, zegt ze. Vier jaar geleden is de Pekmarkt verplaatst van het Mosveld naar de Van der Pekstraat. Naast de noten-, snoep- en viskraam, vind je er meer exotische producten als kousenband, madame jeanettes en bakkeljauw. Ook de klanten op de markt hebben sinds de verhuizing een diversere achtergron­d - qua achtergron­d, leeftijd, en ook de inhoud van hun portemonne­e. De markt is er drie dagen per week. Op woensdag is de reguliere warenmarkt, op vrijdag en zaterdag aangevuld met een themamarkt - de boerenmark­t en de bontemarkt. Er zijn ook positieve kanten aan de verplaatsi­ng van de markt. Misschien dat het plan om betaald parkeren hier in te voeren daar nog een stokje voor gaat steken. Volgens de vrouw van een kledingkra­am hebben mensen uit de buurt vaak 20 euro op zak. Daar blijft weinig van over voor de markt als er straks ook parkeergel­d van betaald moet worden.

Ook Ruig merkt het verschil: “Superfoodm­ix, ongezouten noten, ongebrande noten: dat verkoopt. Vroeger lagen er heel andere dingen op mijn kraam, veel meer gekruide noten.”

Op de veiligheid en het financiële gedeelte is genoeg aan te merken, maar de straat waarop de markt nu staat is volgens Brandse wel een verbeterin­g. “Op het Mosplein stond mijn kraam in een kuil, waar het water in bleef staan: altijd natte voeten. Het is wel een stuk netter hier,” zegt Brandse.

Toch is deze plek ook niet ideaal, omdat de straat scheef afloopt. Brandse: “Dat is vooral vervelend voor mijn moeder omdat ze een evenwichts­stoornis heeft.” Wat de marktliede­n ook willen, is dat er meer promotie voor de markt wordt gemaakt, zodat de toeristen vanuit het station niet meteen het centrum in gaan, maar ook naar de markt komen. Een commissie die bestaat uit een aantal marktliede­n is in overleg met het stadsdeel over de Pekmarkt. Vooralsnog is er geen eenduidige oplossing.

(Het Parool)

 ??  ?? Drie dagen per week is de markt in het middengede­elte van de Van der Pekstraat. (Foto: youtube.com)
Drie dagen per week is de markt in het middengede­elte van de Van der Pekstraat. (Foto: youtube.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname