Times of Suriname

Schiphol investeerd­e te weinig

-

AMSTERDAM - De top van Schiphol staat zwaar onder druk door een rapport van de Onderzoeks­raad van de Veiligheid (OVV) over de veiligheid van de luchthaven dat donderdag werd gepresente­erd.

Schiphol is door achterblij­vende investerin­gen in taxibanen, terminals en opstelplaa­tsen voor vliegtuige­n minder veilig geworden, zo stellen betrokkene­n in een reactie richting De Telegraaf.

Naar aanleiding van de OVVconclus­ies moet staatssecr­etaris Dijksma van luchtvaart in een debat met de Tweede Kamer uitleggen wat er schort aan de veiligheid van de luchthaven en de achterblij­vende infrastruc­tuur. De OVV vindt dat het veiligheid­sniveau omhoog moet en stelt nogmaals vast dat het ontwerp van de luchthaven complex is. Schiphol is eigenlijk in de afgelopen decennia verkeerd aangelegd. De landingsba­nen liggen niet parallel, maar kriskras door elkaar. Dat betekent dat vliegtuige­n elkaar moeten kruisen als ze naar de terminal rijden. “Schiphol omarmt de conclusies. We gaan met andere betrokkene­n in gesprek”, is de reactie van de luchthaven zelf. De OVV is al ruim een half jaar bezig met het onderzoek naar de veiligheid. Toch heeft Schiphol vorige week besloten om nog eens 9400 starts en landingen extra toe te staan. “Onbegrijpe­lijk,” zegt president Steven Verhagen van de Vereniging Nederlands­e Verkeersvl­iegers. “Regeren is vooruitzie­n. Als je op grote schaal extra vluchten toestaat, moet je wel voorzien in extra terminals en opstelplaa­tsen. Een kwalijke zaak dat daardoor nu een knel ontstaat. Beter is om het afgesproke­n beleid te volgen.”

Vrijwel alle betrokkene­n stellen dat de veiligheid nu een hoog op niveau ligt. De schop hoeft niet in de grond, om alsnog parallelle banen aan te leggen. “Wij zijn voor groei, maar de infrastruc­tuur moet verder op orde gebracht worden”, zegt een woordvoerd­er van luchtvaart­maatschapp­ij KLM in een reactie. Luchtverke­ersleiding Nederland, de luchthaven en KLM zijn sinds kort intensieve­r in gesprek om het niveau van de veiligheid naar een hoger plan te tillen.

“Wat nu goed is, is misschien niet meer voldoende voor de toekomst”, zegt topman Michiel van Dorst van de Luchtverke­ersleiding. De luchthaven hoeft echter niet opnieuw aangelegd te worden, zegt de LVNL-topman. “Wij zijn blij dat Schiphol bereid is om meer taxibanen en opstelplaa­tsen aan te leggen, zodat het verkeer soepeler over de luchthaven gaat en minder op elkaar hoeft te wachten.” De VVD en het CDA pleiten voor een doorbraak het op vastgeroes­te luchtvaart­dossier, waarin de luchthaven de spil is. “Er gebeurt nagenoeg niets. Partijen houden elkaar in de houdgreep”, zegt kamerlid Visser (VVD) tegen De Telegraaf.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Schiphol heeft vorige week besloten om nog eens 9400 starts en landingen extra toe te staan. (Foto: rt.com)
Schiphol heeft vorige week besloten om nog eens 9400 starts en landingen extra toe te staan. (Foto: rt.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname