Times of Suriname

Turkije: Vastgehoud­en Nederlande­rs lid Gülenbeweg­ing

-

DEN HAAG - De Turkse Nederlande­rs die vastzitten in Turkije, worden er volgens dat land van verdacht lid te zijn van de ‘clandestie­ne en sinistere’ Gülenbeweg­ing. De maatregele­n die tegen hen zijn genomen, zijn daarom ‘legitiem’, vindt Ankara.

Dat stelt een vertegenwo­ordiger van de Turkse Ambassade in Den Haag in een schrifteli­jke verklaring. Donderdag werd bekend dat zeker tien Turkse Nederlande­rs die op bezoek waren in Turkije dat land niet mogen verlaten. Enkele van hen hebben al maanden landarrest. De Turkse ambassade schrijft dat de Nederlande­rs niet worden tegengehou­den omdat ze kritisch zijn op president Erdogan. “Deze personen worden ervan verdacht banden te hebben met FETO, de Fetullah Gülen Terrorist Organizati­on.’’ Turkije houdt Gülen en zijn organisati­e verantwoor­delijk voor de (mislukte) staatsgree­p afgelopen zomer. “Justitie doet iedere dag verder onderzoek naar deze organisati­e en vindt iedere dag nieuw bewijs.’’ Volgens de Turken voldoet de behandelin­g van de verdachten aan alle wettelijke eisen. De Gülenorgan­isatie zelf stelt niets met de coup van doen te hebben. Minister Bert Koenders (Buitenland­se Zaken) stelde donderdag er alles aan te doen om deze mensen (de tegengehou­den Nederlande­rs, red) bij te staan. “We praten er op hoog politiek niveau over.’’

Sinds afgelopen zomer zijn in Turkije al tienduizen­den agenten, militairen, ambtenaren en justitieme­dewerkers gearrestee­rd of ontslagen. Zij worden allemaal verdacht van banden met Gülen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname