Times of Suriname

FIFA lijdt recordverl­ies

-

VOETBAL - De wereldvoet­balbond FIFA heeft vorig jaar een recordverl­ies geleden van 369 miljoen dollar, omgerekend bijna 350 miljoen euro. Volgens de FIFA komen die dieprode cijfers vooral door een nieuwe manier van boekhouden, investerin­gen in het voetbal en de juridische kosten.

De vele rechtszake­n naar aanleiding van de grootschal­ige omkoopaffa­ire binnen de FIFA liggen daaraan ten grondslag. De mondiale bond betaalde afgelopen jaar een slordige 50 miljoen dollar aan advocaten, 30 miljoen meer dan een jaar eerder toen het corrupties­chandaal naar buiten kwam en de FIFA uiteindeli­jk een verlies van 117 miljoen moest incasseren.

De voetbalfed­eratie kreeg vorig jaar met Gianni Infantino een nieuwe voorzitter. De opvolger van Sepp Blatter, een van de vele voetbalbes­tuurders die vanwege omkoping is geschorst, probeert de FIFA op allerlei manieren te hervormen. Die hervorming­en kosten echter ook geld, zo blijkt uit het vrijdag gepublicee­rde jaarversla­g. De FIFA teerde daardoor flink in op het eigen vermogen, dat nu nog net 1 miljard dollar bedraagt. De FIFA verwacht ook over dit jaar verlies te draaien, maar rekent erop in het WK-jaar 2018 weer flink winst te gaan maken. Volgens Infantino koerst zijn organisati­e uiteindeli­jk over de periode van 2015 tot en met 2018 af op een winst van 100 miljoen dollar.

“Het jaar 2016 was het omslagpunt, waarin de eerste stappen zijn gezet om het vertrouwen in onze organisati­e terug te krijgen”, zei de Zwitserse preses. “We bouwen een solide en transparan­te basis, waarin het voetbal centraal staat.” Infantino zelf streek afgelopen jaar 1,5 miljoen dollar op, minder dan de helft van wat Blatter verdiende. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname