Times of Suriname

Assad noemt aanval roekeloos en kortzichti­g

-

SYRIË - De Amerikaans­e aanval op de luchtmacht­basis al-Shayrat was volgens de Syrische president Bashar al-Assad roekeloos en kortzichti­g. “De aanval toont enkel de politieke en militaire blindheid en de benauwde horizon en kortzichti­gheid” van de Amerikaans­e aanvallers, aldus Assad in een reactie via staatspers­bureau SANA.

“De Verenigde Staten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in een daad van niet te rechtvaard­igen agressie het vliegveld van al-Shayrat aangevalle­n.” Washington blijft met dergelijke aanvallen op soevereine staten proberen volkeren te onderwerpe­n om de wereld te domineren, aldus Assad. Door de aanval zijn volgens SANA zeker negen burgers gedood. De Syrische strijdkrac­hten spraken over zes omgekomen militairen. De luchtmacht­basis is volgens Washington als doelwit uitgekozen, omdat daar dinsdag vliegtuige­n opstegen die een gifgasaanv­al in de noordweste­lijke provincie Idlib hebben uitgevoerd. De Syrische regering stelt “nooit aanvallen met chemische wapens uit te voeren, zelfs niet op terroriste­n.” Het gifgas dat ontsnapte, was van de jihadisten in Idlib, aldus de Syrische regering.

De basis al-Sharyrat, circa 125 kilometer ten noorden van Damascus, wordt door Russische en Syrische toestellen gebruikt in de strijd tegen onder meer Islamitisc­he Staat in de oostelijke­r gelegen regio van Palmyra. Amerikaans­e media berichtten vrijdag dat Russen de basis al sinds eind 2015 gebruiken en uitbreiden. Afgelopen maand zouden er nog circa vijf nieuwe Russische gevechtshe­likopters zijn gekomen. De Amerikanen hebben naar verluidt de moeite genomen om te proberen te voorkomen dat Russen of Russische eigendomme­n getroffen zouden worden.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Volgens de eigenaar van de vrachtwage­n was de wagen net voor het incident gestolen.
Volgens de eigenaar van de vrachtwage­n was de wagen net voor het incident gestolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname