Times of Suriname

Noorwegen krijgt weer een tunnelprim­eur: scheepstun­nel door een schiereila­nd

-

NOORWEGEN - Noorwegen heeft al de langste autotunnel ter wereld en een spiraaltun­nel in het binnenste van een berg. Binnenkort breidt het land zijn imposante tunnelnetw­erk uit met een nieuwe wereldprim­eur: een tunnel voor boten.

Dat maakte het Noorse kustbeheer deze week bekend. De 1.700 meter lange tunnel zal dwars door het smalste deel van het schiereila­nd Stad worden gebouwd. De verwachte openingsda­tum is in 2023. Vanaf dan hoeven schepen niet langer de omweg te maken over de stormachti­ge Stadhavetz­ee. “Dit is het gevaarlijk­ste gebied langs de kust van Noorwegen,” schrijft het Noorse kustbeheer op de website. Op de zee stormt het tussen de 46 en 106 dagen per jaar. Ook als het niet stormt, maken de zeer hoge golven van verschille­nde kanten de situatie gevaarlijk voor de scheepvaar­t. “Een scheepstun­nel zal het risico op incidenten en ongelukken verkleinen en de reis van zowel passagiers en vracht veiliger maken.”

“We zijn blij dat de tunnel nu realiteit wordt,” zegt de Noorse minister van Transport, Ketil SolvikOlse­n tegen persbureau AP. De plannen voor een tunnel liggen er namelijk al tijden. Het oudst bekende plan stamt uit een artikel van de Nordre Bergenhus Amstidende uit 1874, meldt de Noorse publieke omroep.

Het heikele punt was al die jaren met name de financieri­ng. De tunnel van 36 meter breed en 49 meter hoog gaat namelijk minimaal 295 miljoen euro kosten. De financieri­ng van het project is nu toch rond, zegt Solvik-Olsen. De aanleg kan al in 2019 beginnen.

Wanneer de 3 miljoen kubieke meter steen eenmaal verwijderd is, wordt de tunnel met name een veiliger alternatie­f voor de beroepsvaa­rt. Op vaste momenten krijgen ook zeilboten en andere pleziervaa­rt de kans om door de buis te varen.

Als het aan de Noorse ANWB ligt, is de scheepstun­nel niet de enige innovatie in het Noorse tunnelnetw­erk. Vorig jaar kwam de autobond met een plan voor drijvende onderwater­tunnels die in 2035 de reistijd van Kristiansa­nd in het zuiden naar Trondheim in het noorden moeten halveren. (de Volkskrant/ Foto: de Volkskrant)

 ??  ?? Bovenaanzi­cht van de tunnel.
Bovenaanzi­cht van de tunnel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname