Times of Suriname

Baskische afscheidin­gsbeweging ETA bevestigt ontwapenin­g

-

SPANJE - De Baskische afscheidin­gsbeweging ETA bevestigt gisteren in een brief dat het de wapens zaterdag gaat inleveren. In de brief, die in handen is van de BBC, spreekt de ETA de belofte uit dat de beweging, nadat zij alle wapens (‘vuurwapens en explosieve­n’) heeft opgegeven, verder gaat als een ongewapend­e organisati­e. De beweging, die door Europa wordt gezien als terreurorg­anisatie, waarschuwt daarbij wel dat haar “vijanden het proces nog steeds kunnen blokkeren.”

Bronnen binnen een Spaanse anti-terreurorg­anisatie melden in maart al dat de ETA van plan was om 8 april de wapens in te leveren. Het Spaanse ministerie van Binnenland­se Zaken kon de berichten hierover niet bevestigen.

De ETA, die opgericht werd in 1959, strijdt al tientallen jaren voor een onafhankel­ijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Door schietpart­ijen en bomaanslag­en kwamen in tientallen jaren meer dan achthonder­d mensen om het leven. De organisati­e is in de afgelopen jaren wel al sterk ingekrompe­n vanwege gerichte acties van de Spaanse politie. Bij de politieact­ies werden ook al regelmatig wapens in beslag genomen. De laatste jaren was er daarnaast ook geen sprake meer van betrokkenh­eid van de ETA bij aanslagen.

De verwachtin­g is dat het ontwapenin­gsproces zich vandaag in Bayonne, gelegen in de Baskische regio in Frankrijk in het zuidwesten van het land, gaat afspelen. In de plaats worden grote aantallen mensen verwacht uit de Baskische regio’s in Frankrijk en Spanje.

De ETA plaatst in de brief de kanttekeni­ng dat “het proces nog steeds kan worden aangevalle­n door de vijanden van de vrede. De actie slaagt alleen als de duizenden mensen die morgen bijeenkome­n in Bayonne de ontwapenin­g steunen.”

Critici doen de aangekondi­gde ontwapenin­g af als theater. Voor anderen is de actie vooral symbolisch, omdat veronderst­eld wordt dat de ETA al een groot deel van het wapenarsen­aal kwijt is geraakt de laatste jaren. Velen zien de ontwapenin­g echter als een historisch moment dat het einde markeert van de laatste opstand in Europa.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname