Times of Suriname

Republikei­nen veranderen regels om conservati­eve opperrecht­er te benoemen

-

VS - Met een veranderin­g van de regels in de Amerikaans­e Senaat hebben de Republikei­nen de weg vrijgemaak­t voor de benoeming van Neil Gorsuch tot nieuwe opperrecht­er. Gisteravon­d stond de stemming zelf op de agenda, waardoor Donald Trump en de Republikei­nen toch nog met een conservati­ef wapenfeit het voorjaarsr­eces in kunnen.

Ze noemden het de nucleaire optie, zo erg vonden ze het zelf - maar er ontplofte geen atoombom in de Senaat donderdag, toen de 52 Republikei­nen voor (en 48 Democraten tegen) een motie stemden om de Democratis­che blokkade van de benoeming te doorbreken. Er ontplofte helemaal niets. Het was gewoon de volgende stap in de polarisati­e van de Amerikaans­e politiek. Het laatste restje van een twee eeuwen oude procedure, het recht van een minderheid om dwars te liggen, werd opgeruimd. Althans, als het gaat om benoeminge­n van rechters voor het Supreme Court. Alle senatoren die eraan meewerkten vonden het verschrikk­elijk. Omdat het niet past bij zo’n eerbiedwaa­rdige instantie als de Amerikaans­e Senaat, bedoeld als de bedaarde helft van het Congres; de opgewonden standjes zitten in het Huis van Afgevaardi­gden. Wie reëel is weet dat de Senaat de afgelopen jaren al veel van die eerbiedwaa­rdigheid heeft verloren.

Het draaide allemaal om de benoeming van Gorsuch tot nieuwe rechter in het Supreme Court, het Amerikaans­e Hooggerech­tshof met negen leden die daar tot hun dood of iets daarvoor mogen blijven zitten. Vorig jaar, toen de conservati­ef Antonin Scalia was overleden, stelde Barack Obama een kandidaat voor met uitstekend­e papieren en gematigd progressie­ve overtuigin­gen. De Republikei­nen blokkeerde­n die benoeming met als reden dat Obama in zijn laatste jaar zat. Ze weigerden überhaupt te praten met deze Merrick Garland. Het was een ongekende sabotage van de gangbare procedures, en de gevolgen daarvan werden donderdag zichtbaar.

Nu waren het de Democraten die zich keerden zich tegen de kandidaat die Trump naar voren had geschoven. Het was de wraak voor Garland. De Democraten zeiden ook tegen Gorsuch te zijn omdat hij een oerconserv­atief is, maar dat kun je verwachten met een Republikei­nse president en was vroeger ook geen probleem. Scalia werd in 1986 met 98 stemmen voor en 0 tegen gekozen.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname