Times of Suriname

Groen licht voor steun Griekenlan­d

-

GRIEKENLAN­D - Griekenlan­d, de Europese Unie en het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) hebben na anderhalf jaar onderhande­len een politiek akkoord bereikt over voortzetti­ng van het steunprogr­amma voor Griekenlan­d. Dat maakte eurogroepv­oorzitter Jeroen Dijsselblo­em gisteren op Malta bekend.

De Griekse regering en haar geldschiet­ers hebben verdere afspraken gemaakt over onder meer hervorming van de arbeidsmar­kt, bezuinigin­gen in de pensioenen en belastingv­erhogingen. Die maken de weg vrij voor het verstrekke­n van vers geld uit het Europese noodfonds ESM waarmee Athene over drie maanden 6 miljard euro schuld kan aflossen. De delegaties gaan nu terug naar Athene voor het afronden van de losse eindjes en het opstellen van een technisch akkoord. Daarna, waarschijn­lijk in mei, kan de eurogroep het definitiev­e groen licht geven. Volgens de woordvoerd­er van Dijsselblo­em zal het technische werk ‘in de komende weken’ worden afgerond. ‘Er zijn nog een paar losse eindjes, maar de politieke hobbels zijn nu weg.’

Het IMF is akkoord over de hervorming­en die de Grieken nu gaan doorvoeren. Maar de grote vraag is nog altijd om het IMF financieel gaat deelnemen aan dit derde steunpakke­t. ‘Die vraag komt later aan bod’, aldus Dijsselblo­ems zegsman. Pas als een definitief akkoord is komende maand over de nieuwe tranche aan noodsteun, beginnen de onderhande­lingen over schuldverl­ichting voor Griekenlan­d. Het IMF heeft meermaals aangegeven alleen mee te willen doen als de eurolanden een deel van de Griekse schuld kwijtschel­den. De eurolanden willen echter niet verder gaan dan eventuele verlenging van looptijden en verlaging van de rente.

(De Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname