Times of Suriname

Santokhi: “President geeft een show”

-

PARAMARIBO - “President Desi Bouterse is weer bezig met zijn verdeel- en heersstrat­egie en is weer bezig met een show”, zegt Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­s Partij (VHP) aan de krant. Dit zegt hij naar aanleiding van de oproep van het staatshoof­d zaterdag te ontvangen.

Santokhi zegt dat de afgelopen periode verschille­nde groepen hebben deelgenome­n aan de protestdem­onstraties. Hij heeft daar mensen uit volksbuurt­en, arbeiders, moeders, ambtenaren, het bedrijfsle­ven, politici, vakbondlei­ders, jongeren en ouderen gezien. Volgens hem is de totale Surinaamse samenlevin­g vertegenwo­ordigd bij de protesten. Dat de president dan toch ervoor kiest een kleine groep mensen te ontvangen, vindt hij een strategie van verdeel en heers. “Als je als president verantwoor­delijkheid wil tonen, nodig dan alle vakbondsle­iders uit om te overleggen en de problemen op te lossen. Hij geeft

wakamans

een show en is bezig met een verdeel en heers-strategie waar hij geruime tijd al mee bezig was. Hij heeft de totale samenlevin­g verdeeld.” Santokhi denkt dat Bouterse onder de indruk is van de massa die protesteer­t, omdat hij lange tijd niet tussen de mensen is geweest. “Misschien wist hij niet dat er zo een grote ontevreden­heid is. Misschien wist hij niet dat de prijzen zo gestegen zijn in de winkels en dat de armoede zo groot is. Ik kan best begrijpen dat hij het niet had verwacht dat zoveel mensen op de been zouden zijn.” Santokhi vindt dat Bouterse oplossinge­n moet zoeken en geen show moet weggeven. Volgens hem heeft de president beloften voor de verkiezing gedaan en mensen valse hoop gegeven.

Hij vindt dat de eis van de oppositie en de vakbonden blijft dat de brandstofp­rijs moet worden teruggedra­aid en dat er maatregele­n moeten volgen om de armoede aan te pakken. Indien dit niet gebeurt, vindt de voorzitter dat Bouterse maar moet opstappen. “Als VHP ondersteun­en we elke actie die gericht is tegen het wanbeleid van de regering. Er is overleg geweest tussen de oppositiep­artijen en de vakbonden.” De politiek werd gevraagd om het protest te ondersteun­en wat zij ook heeft gedaan.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname