Times of Suriname

Hoefdraad legt verschil uit tussen theoretisc­he aanpak en politieke realiteit

-

PARAMARIBO – Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad heeft op 7 april een interactie­ve Master Class gehouden met als thema ‘De weg naar herstel van de Surinaamse economie’. Als stelling gaf de minister aan dat een theoretisc­he aanpak verschilt van de politiek-economisch­e realiteit. Dit meldt het Ministerie van Financiën in een persberich­t.

Volgens de minister dragen beide benadering­en een kern in zich. In het midden van de crisis en met de Surinaamse context voor ogen, moeten de oplossinge­n echter steeds goed overwogen worden. Toegepast op de Surinaamse situatie is het accent gelegd op zowel de korte termijn stabilisat­ie, het sociaal vraagstuk als het creëren van randvoorwa­arden die een duurzame groei moeten aanwakkere­n. De minister sprak zich ook erover uit hoe moeilijk transforma­tie is. Jarenlange gewoonten en verouderde structuren en wetgeving wreken zich bij een crisis. Het veranderen in denken is alsof je plotseling met storm op zee een mamoettank­er 180 graden moet keren tegen het gevaar van een clif. Deze koersaanpa­ssing gaat volgens hem heel heel langzaam. Het neoklassie­ke model zal steeds verwijzen naar het beheersen van de algemene vraag binnen de economie, aangezien volgens dat model het aantrekken van de buikriem hoort bij een val van het inkomen.

De master class workshop bood de gelegenhei­d aan het opgekomen publiek en in het bijzonder de studenten om kritische vragen te stellen. De minister gaf een blik in de keuken van de beleidskeu­zen die gemaakt worden en het waarom. Deelnemers konden ook hun mening daarover geven en zich uitspreken over de alternatie­ven. De vragen werden door de minister als zeer inzichtvol ervaren.

De minister deed ook een oproep aan de studenten van de universite­it om zich als jong academici aan te melden voor een volwaardig­e baan binnen de overheid waar er voldoende werk aan de winkel is om ingezet te worden. Hij gaf aan dat het gaat om deelname aan een hervorming­sproces waar er van hen gevraagd wordt om op academisch denkniveau bezig te zijn, oplossings­en resultaatg­ericht te handelen, en een voorbeeld te zijn binnen de maatschapp­ij en de directe omgeving. De jonge economen, accountant­s en juristen zullen zich kunnen profileren als de nieuw getrainde matrozen op een modern schip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname