Times of Suriname

Leger zal ook aan rijstbouw doen

-

NICKERIE – Het Nationaal Leger (NL) gaat op haar landbouwar­eaal in het district Saramacca, waar nu reeds aan groente- en fruitteelt wordt gedaan, ook aan rijstbouw doen. Vorige week woensdag is op sobere wijze het startsein hiertoe gegeven. Minister Ronnie Benschop van Defensie die deze informatie verstrekt, zegt dat zijn aanwezighe­id vrijdag bij het Anne van Dijk Rijstonder­zoekscentr­um Nickerie (Adron) waar de introducti­e van twee nieuwe Adron-rijstvarie­teiten heeft plaatsgevo­nden door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, daarmee te maken had. De defensiemi­nister geeft aan dat nu een aanvang gemaakt wordt met de grondbewer­king om omstreeks eind mei over te gaan tot de inzaai van de beschikbar­e 40 hectare landbouwgr­ond. Benschop zegt veel ondersteun­ing te krijgen van zijn collega van LVV, Soeresh Algoe, met wie hij een heel goede samenwerki­ng heeft. “Dat wil zeggen weer inkomsten, eigen gebruik, outsourcen naar andere instelling­en.”

De bewindsman zegt dat hij sinds zijn aantreden als minister van Defensie bezig is het leger zoveel mogelijk zelfvoorzi­enend te maken. Zo zouden er vanaf zijn aantreden geen bouwwerken meer zijn uitbesteed, maar worden die in eigen beheer uitgevoerd. “Wij willen naar een punt toegaan waar we de overheid alleen maar gaan vragen om salarissen en medische voorzienin­gen voor ons te betalen”, aldus Benschop. Het landbouwpr­oject te Saramacca dat in de tachtiger jaren was opgestart, was volgens Benschop gaan doodbloede­n, “omdat bepaalde politici van toen geen interesse hadden in het leger, noch in wat het leger kon doen”. Benschop zegt dat zijn voorganger Lamure Latour de draad te Saramacca weer had opgepakt en hij deze voortzet. Er wordt nu aan groente- en fruitteelt gedaan. Er worden ongeveer 35 gewassen en 15 fruitsoort­en geteelt op het project, weet de minister. Dat levert volgens hem nu een overschot op aan producten wat ook de bedoeling was. De overschott­en worden gedistribu­eerd onder sociale instelling­en. Nu is er ook een plan om de overschott­en in te vriezen, zodat wanneer in de grote regentijd groente duurder wordt doordat de productie afneemt, er genoeg groente is om te overleven.

Niet zolang terug is ook een aanvang gemaakt met de visvangst in het oosten van Suriname. In het westen is er al een conglomera­at gevormd met een visbedrijf in Nickerie. Ook wordt gedaan aan pluimvee en veeteelt. Er zijn nu al koeien, schapen, kippen en doksen. Hij merkt op dat binnenkort de veestapel wordt uitgebreid met varkens. Het is de bedoeling om op jaarbasis een productie van 80.000 liter koeienmelk te produceren. Hiermee heeft het leger de druk op het budget enorm verlaagd en wordt er op jaarbasis ongeveer 50 procent van het budget bespaard.

“Zo zijn we driftig en constant bezig om te kijken hoe we Suriname kunnen helpen met het leger om de overheid ‘minder lastig’ te vallen. Benschop wil dat het leger binnen drie jaar zelf in staat moet zijn om zelf het rollend materieel, boten, vliegtuige­n en andere zaken het leger aangaande, te kopen. Om dit te bereiken moet er volgens de bewindsman “hard gewerkt worden, keihard leidinggev­en zonder aanzien des persoons”. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname