Times of Suriname

Nationaal Leger getraind in vaktechnis­che beroepen

-

PARAMARIBO - De Stichting Arbeidsmob­ilisatie en Ontwikkeli­ng (SAO) heeft 45 medewerker­s van het Nationaal Leger (NL) getraind in vaktechnis­che beroepen. De afgelopen week hebben ze hun certificaa­t in ontvangst mogen nemen. Dit meldt het Ministerie van Arbeid in een persberich­t.

Het personeel van NL is getraind in: lassen, koeltechni­ek, gawasa, schilderen en elektro-huisinstal­latie. Voor personen die al werken, kan het aanleren van extra vaardighed­en ze op de werkvloer in staat stellen hun productie te verhogen.

Bij de uitreiking van de certificat­en hebben zowel Jimmy Belfor, directeur van het Ministerie van Arbeid, als Joyce Lapar, waarnemend directeur van de SAO, vooral de nadruk gelegd op de waarde die deze trainingen hebben voor zowel de individuel­e werkers als voor het NL. Ze zijn ervan overtuigd dat de werkers extra gemotiveer­d zullen zijn om hun grenzen te verleggen, waardoor ze hun schouders onder nog meer werk zullen zetten. Hierdoor kan NL verdere invulling geven aan zijn maatschapp­elijke taken. Belfor vindt dat de aangeleerd­e competenti­es uiteraard zullen leiden tot bevorderin­g van de zelfwerkza­amheid bij de trainees, welke zal resulteren in zelfontwik­keling.

De SAO traint personen in het kader van het werkgelege­nheidsbele­id van het Ministerie van Arbeid, waarbij personen geschoold, bijgeschoo­ld of omgeschool­d worden met de bedoeling een baan te kunnen vinden of om tenminste een plek op de arbeidsmar­kt te kunnen behouden, voor het geval de trainees al in het arbeidspro­ces zijn.

Afgezien van het feit dat skillsontw­ikkeling leidt tot zelfontplo­oiing, kan verhoging van de arbeidspro­ductivitei­t een positieve impact hebben op de economie in het land. Mobilisati­e van menskracht is de rode draad in het Stabilisat­ie- en Herstelpro­gramma alsook in het concept Ontwikkeli­ngsprogram­ma 2017-2021. De beroepsbev­olking wordt gezien als een bepalende factor voor de zo gewenste economisch­e stabilisat­ie en groei.

Scholing en training van de beroepsbev­olking zullen de inzetbaarh­eid van werkzoeken­den, herintrede­rs op de arbeidsmar­kt en personen die reeds werken, moeten vergroten. De werkarmen van het ministerie: de Stichting Productiev­e Werk Eenheden, Stichting Suriname Hospitalit­y and Tourism Training Centre en de SAO moeten een voortrekke­rsrol in deze vervullen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname