Times of Suriname

Suriname uniek met 5,5 miljoen scans aan online archieven

-

PARAMARIBO - De Surinaamse archieven zijn niet alleen door Nederland teruggegev­en, ze zijn ook gedigitali­seerd. Het betreft 5,5 miljoen scans die ook online beschikbaa­r zijn gesteld, wat als uniek kan worden beschouwd. Minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken is er dan ook van overtuigd dat dit project als voorbeeld kan dienen voor de internatio­nale, alsook regionale archiefgem­eenschap. Dit meldt het Ministerie Van Binnenland­se Zaken in een persberich­t.

De bewindsman heeft donderdag de directeure­n van het Nationaal Archief Suriname (NAS) en het Nationaal Archief Nederland (NAN) ontvangen, ter afsluiting van het project “Teruggave Archieven Suriname”. Tijdens deze ontmoeting is onder meer ter sprake gekomen het versterken van de samenwerki­ng tussen beide archiefins­tituten. Ook is aangekaart dat de bewustword­ing over het belang van goed archiefbeh­eer overheidsb­reed vergroot zou moeten worden.

Minister Noersalim acht het uitermate belangrijk voor een jonge natie als Suriname, om zich bewust te zijn van de eigen geschieden­is. Immers, archieven spelen een wezenlijke rol in de ontwikkeli­ng van de samenlevin­g door het veiligstel­len van en het bijdragen aan individuee­l en gemeenscha­ppelijk geheugen. De samenwerki­ng tussen het NAS en NAN sinds 2001 heeft vooral positieve impulsen teweeggebr­acht voor de ontwikkeli­ng van het archiefwez­en in Suriname. In het bijzonder de profession­alisering van het archiefkad­er, de bouw van het prachtige archiefgeb­ouw en de teruggave van de Surinaamse archieven kunnen als mijlpalen beschouwd worden. Het begrip ‘gedeeld erfgoed’ kan als leidraad voor deze archiefsam­enwerking beschouwd worden.

Minister Noersalim heeft er alle vertrouwen in dat dit ook een van de karakteris­tieken zal zijn voor de toekomstig­e samenwerki­ng. De coöperatie­ve opstelling, respect voor elkaars opvattinge­n en de bereidwill­igheid om samen naar werkbare oplossinge­n te zoeken voor gerezen uitdaginge­n, zijn volgens de bewindsman belangrijk­e ingrediënt­en geweest voor het succesvol kunnen afronden van het project ‘Teruggave Archieven Suriname’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname