Times of Suriname

BSP overweegt protestact­ie in Nickerie

-

PARAMARIBO – De Bond van Surinaamse Padieprodu­centen (BSP) heeft het voornemen om in samenwerki­ng met de Raad van Vakcentral­es in Suriname (Ravaksur), De Bond van Leraren (BvL), Alliantie voor Leraren in Suriname (ALS) en de Associatie van Kleine en Middelgrot­e Ondernemin­gen in Suriname (Akmos) en eventuele andere plaatselij­ke organisati­es, ook in het district Nickerie protestact­ies te organisere­n. Dit meldt de BSP in een persberich­t.

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de BSP, geeft aan dat zijn bestuur de komende week met deze organisati­es hierover zal overleggen. De bond heeft eerder haar solidarite­it betuigd met de acties van Ravaksur, welke donderdag zijn ingegaan. Vanwege de verre afstand naar Paramaribo kunnen de bewoners van de verre districten, onder wie de meeste kleine rijstboere­n in Nickerie, de kosten niet opbrengen om op eigen initiatief richting Kerkplein te komen, aangezien ook zij het zwaar te verduren hebben.

Bhikharie benadrukt dat met name de recente kostenverh­ogende maatregele­n die de overheid getroffen heeft, alsook besluiten die nog in het verschiet liggen, de totale samenlevin­g hebben ontwricht. Vooral de bewoners van de verre districten hebben het meer te verduren. Door de recente verhoging van de brandstofp­rijzen zijn de kosten van goederen en diensten weer drastisch gestegen, met als gevolg een voortduren­de daling van de koopkracht. Ook onze reeds verpauperd­e rijstsecto­r wordt hierdoor zwaar getroffen. Bhikharie geeft aan dat duidelijk moet zijn dat de hoge prijs van consumptie­rijst niet door toedoen is van de rijstboere­n. Het is de handel en de padieverwe­rkers die de prijs van consumptie­rijst bepalen. Doordat de exportmark­t thans gunstiger is, is de drang om meer te exporteren sterk toegenomen hetgeen ten koste gaat van de voor lokale consumptie beschikbar­e voorraden. Bhikharie zegt dat de BSP primair opkomt voor de belangen van de rijstboere­n, echter is hij ervan overtuigd is dat zij ook een sociaal-maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid naar de gehele samenlevin­g toe heeft. Ook wijst hij erop dat opeenvolge­nde regeringen debet zijn aan de ineenstort­ing van onze economie die langzamerh­and haar climax bereikt. “Machthebbe­rs zijn overnight over de ruggen van de werkende klasse schaamtelo­os schatrijk geworden. Elke strijd door de werkende klasse verdient daarom ondersteun­ing. Wij strijden voor een leefbaar Suriname en dienen gezamenlij­k strijdend een halt toe te roepen aan de ondergang van onze natie”, zegt Bhikharie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname