Times of Suriname

Justitieme­dewerkers durven angstcultu­ur niet te bespreken

-

DEN HAAG - Veiligheid en Justitie wil de angstcultu­ur op de werkvloer bespreekba­ar maken, maar stuit op een probleem: de ambtenaren durven niet.

Er heerst een angst- en een afrekencul­tuur op het bestuursde­partement van Veiligheid en Justitie, bleek uit een in januari gepublicee­rd tevredenhe­idsonderzo­ek onder ruim 1.300 medewerker­s. Geen wonder dat Secretaris­generaal Siebe Riedstra die cultuur met bespreekse­ssies, procesbege­leiders en clusterpla­nnen te lijf wil gaan.

Maar echt voorspoedi­g gaat het verbetertr­aject niet. De ondernemin­gsraad heeft Riedstra gewaarschu­wd dat ambtenaren van Veiligheid en Justitie niet vrijuit durven te praten tijdens de bespreekse­ssies. Dat blijkt uit een interne notitie.

Volgens Riedstra hekelt de ondernemin­gsraad van het bestuursde­partement de manier waarop leidinggev­enden de gesprekken leiden: “De medewerker moet zich veilig voelen in de relatie met zijn collega’s en leiding. De GOR (groepsonde­rnemingsra­ad) heeft signalen ontvangen dat dit open gesprek niet altijd kan plaatsvind­en.”

Uit het tevredenhe­ids onderzoek bleek dat bijna één op de vier ambtenaren van Veiligheid en Justitie van plan zijn op te stappen, zo onthulde deze krant eerder. Medewerker­s klagen ondermeer over een hoge werkdruk. “Werk blijft komen, weigeren wordt niet geacceptee­rd en extra formatiepl­aatsen zijn onbespreek­baar.” Veiligheid en Justitie noemde de resultaten van het onderzoek ‘zorgelijk’. (AD/Foto:ad.nl) De moeder van Sandora heeft een afspraak met de onderwijze­r. Ze vraagt hem; “Waarom geeft u mijn dochter zoveel nullen?” “Maar mevrouw, dat komt doordat er geen lager cijfer is dan nul!”

 ??  ?? Exterieur van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Exterieur van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname