Times of Suriname

Kritiek op herinricht­ing Badhoevedo­rp na sloop oude A9 Opstootje aan boord van KLM- vlucht naar Nigeria

-

AMSTERDAM - Het laatste verkeer reed vrijdagavo­nd over de ‘oude A9’: de weg is een kilometer opgeschove­n om van Badhoevedo­rp één dorp te maken. Toch is het de vraag of de leefbaarhe­id zoveel toeneemt.

Feestelijk was het, dat vooral. Een bus vol Badhoevedo­rpers, een koord met blikjes aan de achterbump­er vastgemaak­t, was vrijdagavo­nd het laatste officiële motorverke­er dat van de oude A9 gebruikmaa­kte. Na miljoenen auto›s is het met ingang van vandaag afgelopen met de rijksweg die - door de hoge geluidssch­ermen niet alleen claustrofo­bische gevoelens opriep bij veel automobili­sten, maar ook een heel dorp in tweeën sneed. Een kilometer zuidelijke­r loopt ie nu: de A9 draait met een fijne zwaai om Badhoevedo­rp heen in plaats van er dwars doorheen. En dat biedt kansen voor de mozaïekker­n die het dorp nu is: Badhoevedo­rp kan weer één worden, ongedeeld en onverveerd. Weg wegjekkere­n, talud afgraven en de toekomst kan beginnen.

Zou je zeggen. Want Badhoevedo­rp dreigt in verregaand­e mate een ingedikt dorp te worden, zo lijkt het. De ruimte die vrijkomt als de weg ‹geamoveerd› is, is deels ten prooi gevallen aan veropbreng­sting: om het verplaatse­n van de A9 terug te verdienen zullen huizen en kantoren verrijzen op plaatsen die nu groener dan groen zijn.

En dat stemt, naast de blijdschap over de verplaatsi­ng van de snelweg, zeker ook zorgelijk, zeggen ze onder meer bij de Vereniging Dorpsraad Badhoevedo­rp. Het Wandelbos bijvoorbee­ld. Nu is dat nog een echt bos, aldus Anne Marie Kamevaar. “Daar wordt nu flink gesnoeid en gerooid. Er is inmiddels al veel groen gekapt. Wat wij terugkrijg­en is een plek vol huizen en een park.”

Door de economisch­e situatie van de laatste jaren is veel van de aanleg van nieuw groen uit de plannen verdwenen, zegt Kamevaar namens de Dorpsraad. “Voor het terugplant­en van compensati­egroen wordt twintig jaar genomen. Dat is een hele generatie! Terwijl de belasting van het leefmilieu door fijnstof en geluid ook na de omlegging de komende jaren alleen maar zal toenemen.” Daar is de gemeente Haarlemmer­meer, waar Badhoevedo­rp onder valt, het niet in die mate mee eens. Een woordvoerd­er benadrukt vooral dat het verplaatse­n van de A9 het dorpsgevoe­l zal versterken en uiteindeli­jk zal leiden tot ‹een prettiger leven voor alle inwoners›. Inderdaad, aldus de woordvoerd­er: er worden veel extra huizen gebouwd, ook op plekken waar nu nog bos is, sportvelde­n worden verplaatst en bedrijvent­erreinen uitgebreid. “Alles wat we doen kost geld, de kosten moeten natuurlijk wel gedekt worden. Maar het wordt fantastisc­h.” De Dorpsraad is kritisch en schreef een eigen plan over de toekomst van Badhoevedo­rp. Beide partijen zijn in overleg, constructi­ef tot dusver. Het resultaat mag geen lullig en minimaal groen worden.

In de woorden van Kamevaar: “Dit moet een plek zijn waar jong en oud ook in de toekomst goed kunnen wonen en werken.” (Het Parool/ Foto:parool.nl) AMSTERDAM - In een toestel van KLM dat op het punt stond van Schiphol naar Lagos in Nigeria te vliegen is een opstootje uitgebroke­n. Volgens Nigeriaans­e media vanwege een uitzetting.

Toen de marechauss­ee een man in handboeien het toestel inleidde, eisten andere inzittende­n dat hij verwijderd zou worden. Met telefoons in de hand wordt gedreigd filmpjes ‘wereldwijd online te zetten’. Als een stewardess angstige kinderen wil weghalen, wordt dat tegengehou­den. Aanvankeli­jk wilde de bemanning niet aan de eis voldoen, maar toen meer reizigers met het opstootje gingen bemoeien, is de man alsnog van boord gehaald. Het toestel kon daarop met vertraging vertrekken.

Waarom de man werd uitgezet is niet bekend. Volgens Nigeriaans­e media ging had de man niet de juiste documentat­ie. Bij een woordvoerd­er van de Koninklijk­e Marechauss­ee was het incident zondagmidd­ag niet bekend. KLM kan niet bevestigen wanneer het incident heeft plaatsgevo­nden. De vlucht naar Lagos vertrok zondagmidd­ag vrijwel op tijd. Zaterdag was wel sprake van vertraging bij vertrek. De maatschapp­ij zegt verplicht te zijn mee te werken aan uitzetting­en. Eerder dit jaar kreeg de maatschapp­ij kritiek omdat ze zou meewerken aan het toen enige tijd geldende verbod van de Amerikaans­e overheid om reizigers uit zeven ‘moslimland­en’ te vervoeren. Ook in dat geval was de maatschapp­ij verplicht zich aan de regels te houden. (De Parool)

 ??  ??
 ??  ?? Het is vanaf zaterdag afgelopen met de oude A9.
Het is vanaf zaterdag afgelopen met de oude A9.
 ??  ?? Het mannetje is vanaf zaterdag voor publiek te zien.
Het mannetje is vanaf zaterdag voor publiek te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname