Times of Suriname

Tweede kerk doelwit van bomaanslag Egypte, dodental loopt op naar 43

-

EGYPTE - Enkele uren na een aanslag op een koptische kerk in Egypte, zijn bij een andere kerk, ditmaal in Alexandrië, opnieuw explosieve­n afgegaan. Zestien mensen zijn daarbij om het leven gekomen, 41 raakten gewond. Bij de eerdere aanslag in de Egyptische plaats Tanta spreekt het Egyptische ministerie van Volksgezon­dheid inmiddels over 27 doden en 78 gewonden.

De aanslagen vonden plaats tijdens missen op Palmzondag, de laatste zondag voor Pasen. Ze zijn opgeëist door Islamitisc­he Staat, maar er zijn geen concrete bewijzen dat de terreurgro­ep er ook daadwerkel­ijk achter zit. ‘Er was een enorme explosie in de hal’, zei een ooggetuige van de eerste aanslag. ‘Vuur en rook vulden de ruimte. De verwonding­en die ik zag waren zeer ernstig.’ De kerk is het grootste christelij­ke gebedshuis in de regio.

Een andere ooggetuige zegt tegen CNN dat explosieve­n vermoedeli­jk bij het altaar zijn geplaatst, en priesters en leden van het kerkkoor onder de slachtoffe­rs zijn. Bij de aanslag in Alexandrië was het hoofd van de koptische kerk, Paus Tawadros II, aanwezig. Hij bleef ongedeerd. President Abdel Fattah alSisi heeft de aanslagen veroordeel­d en de Nationale Veiligheid­sraad bijeengero­epen. De bomaanslag­en vinden plaats in de aanloop van een bezoek van paus Franciscus aan Egypte, dat later deze maand gepland staat. De paus heeft het geweld veroordeel­d. Koptische christenen in Egypte waren eerder doelwit van terroristi­sch geweld. Vier maanden geleden kwamen ook tientallen mensen om bij een bomaanslag op een koptische kerk in de hoofdstad Caïro. Die aanslag werd opgeëist door Islamitisc­he Staat. In Egypte leven tussen de 15 en 18 miljoen kopten. Met een kleine twintig procent van de bevolking vormen zij een belangrijk­e minderheid in Egypte. (De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? Een familie lid van een slachtoffe­r voor een kerk in Tanta.
Een familie lid van een slachtoffe­r voor een kerk in Tanta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname