Times of Suriname

Amerikaans­e VN-ambassadeu­r: ‘Verdrijven Assad nu een prioriteit’

-

VS - Het verdrijven van de Syrische president Bashar al-Assad is door de recente gebeurteni­ssen alsnog een belangrijk­e doelstelli­ng geworden voor de Verenigde Staten. De Amerikaans­e VN- ambassadeu­r Nikki Haley heeft dat gisteren gezegd tegen CNN. ‘Er is geen politieke oplossing mogelijk met Assad aan het hoofd van het regime.’ ‘Als je naar zijn daden kijkt en naar de situatie, dan is het moeilijk een vredige, stabiele regering voor te stellen met Assad’, aldus de ambassadeu­r tegen de nieuwszend­er. Ze zei tevens te denken dat er een veranderin­g van regime aan zal komen, omdat ‘alle partijen zullen inzien dat Assad niet de leider is die Syrië nodig heeft.’

Wel gaf ze aan dat er meerdere prioriteit­en zijn naast het weg krijgen van Assad als antwoord op de vraag of de komst van een nieuw regime in Syrië een officieel beleid van de VS is geworden. Haley noemt het verslaan van Islamitisc­he Staat en het verwijdere­n van Iranese invloed in Syrië als andere belangrijk­e doelstelli­ngen. Gevraagd of Trump bevel zal geven tot meer luchtaanva­llen, antwoordde Haley: ‘Als hij meer moet doen, dan zal hij meer doen.’

De ambassadeu­r lijkt hiermee terug te komen op eerdere uitlatinge­n. Enkele dagen voordat de aanval met gifgas had plaatsgevo­nden, gaf ze te kennen dat het verdrijven van de Syrische president niet meer de belangrijk­ste doelstelli­ng is.

Gevechtsvl­iegtuigen hebben zaterdag het Syrische dorp Khan Shaykhun aangevalle­n waar eerder deze week tientallen mensen om het leven kwamen bij een vermoedeli­jke gifgasaanv­al. Volgens het Syrische Observator­ium voor Mensenrech­ten werden zaterdag twee mensen gedood.

Bij een luchtaanva­l elders in de provincie Idlib zijn zaterdag achttien burgers gedood, onder wie vijf kinderen. Volgens de organisati­e kan het dodental van de aanval op dat dorp, Urum al-Joz, nog oplopen omdat verscheide­ne mensen zwaargewon­d raakten. Er vielen tientallen gewonden. De bombardeme­nten werden waarschijn­lijk uitgevoerd door vliegtuige­n van het Russische leger, dat de Syrische regering steunt in de burgeroorl­og. Dinsdag werd in deze provincie het stadje Khan Sheikhoum het doelwit van wat vermoedeli­jk een chemische aanval was. Daarbij werden 87 burgers gedood, onder wie 31 kinderen.

Uit vergelding bestookte het Amerikaans­e leger een luchtmacht­basis van het Syrische overheidsl­eger waar volgens de Amerikanen vliegtuige­n met chemische wapens zouden zijn opgestegen donderdagn­acht met tientallen raketten. Het was voor het eerst sinds de Syrische burgeroorl­og dat de Amerikanen direct het Syrische regeringsl­eger aanvielen. Bij de aanval kwamen negen mensen om het leven.

De Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov heeft zaterdag met zijn Amerikaans­e collega Rex Tillerson gebeld over de toestand Syrië. Lavrov heeft volgens zijn ministerie tegen Tillerson gezegd dat ‘een aanval op een land dat tegen terroriste­n vecht, de extremiste­n alleen maar in de kaart speelt. Het veroorzaak­t extra bedreiging­en van de veiligheid in de regio en in de wereld’, aldus Lavrov. Hij beklemtoon­de dat de Syrische strijdkrac­hten geen chemische wapens gebruiken en die 4 april ook niet boven de provincie Idlib hebben uitgeworpe­n. Rusland stelt dat gifgas van de jihadisten is vrijgekome­n door een gewone luchtaanva­l.

Ondertusse­n voert de door de VS geleide internatio­nale coalitie tegen IS voorlopig geen luchtaanva­llen boven Syrië meer uit. Dit heeft de Belgische minister van Defensie, Steven Vandeput, zaterdag gezegd.

Vandeput zei tegen Belgische media dat de internatio­nale coalitie elke dag bekijkt hoe de situatie zich ontwikkelt. Het Kremlin heeft het akkoord opgezegd waarmee de coalitie acties afstemde op Russische luchtaanva­llen. Dat voorkwam ongelukken in het drukke luchtruim. In Syrië staat moderne Russische luchtafwee­r opgesteld. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, zei vrijdagavo­nd al dat Duitse vliegtuige­n voorlopig geen verkenning­svluchten meer voor de coalitie boven Syrië uitvoeren.

De Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson heeft zaterdag een bezoek aan Rusland afgezegd vanwege de ontwikkeli­ngen in Syrië. Volgens de minister is de situatie in het land ‘fundamente­el’ veranderd na de gifgasaanv­al en de Amerikaans­e reactie. Johnson veroordeel­de de Russische steun aan het regime van president Assad, ‘zelfs nadat onschuldig­e burgers door chemische wapens’ zijn aangevalle­n.

(De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? Inwoners van Khan Sheikhoum vluchten vrijdag met een volgeladen wagen uit het dorp.
Inwoners van Khan Sheikhoum vluchten vrijdag met een volgeladen wagen uit het dorp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname