Times of Suriname

Taxiservic­e Uber verboden in Italië vanwege oneerlijke concurrent­ie

-

ITALIE - Nog tien dagen en het door taxichauff­eurs zo gehate Uber wordt verbannen uit Italië. Omdat de taxiservic­e volgens een Romeinse rechter voor oneerlijke concurrent­ie zorgt, is Uber verplicht al haar Italiaanse apps te blokkeren en alle reclameact­iviteiten op te schorten. Als het vonnis ook in hoger beroep stand houdt, is Italië vanaf maandag 17 april het eerste Europese land waar alle services van Uber - van UberBlack, -Pop, - Lux, -Suv en -XL tot UberVan en UberSelect - volledig verboden zijn.

Andere Europese rechters besloten in eerdere rechtszake­n tot hoogstens een gedeelteli­jke beteugelin­g van het Uber gebruik. Zo werd Nederland de variatie UberPop aan banden gelegd. Dat is het mechanisme waarbij burgers met hun eigen auto de rol van taxichauff­eur kunnen overnemen. Eind maart maakte Deense wetgeving ook een einde aan de Uber -activiteit­en. Daar zal op 18 april de laatste taxirit plaatsvind­en, een dag nadat het Italiaanse verbod in werking treedt. De Italiaanse tak van Uber liet weten verbaasd en geschokt te zijn door het Romeinse vonnis. Het zal de komende dagen absoluut in beroep gaan. Dat hoger beroep wordt de vijfde keer dat Uber voor een Italiaanse rechter verschijnt. De vier voorgaande rechtszake­n werden allemaal verloren.

En Uber had het al zo zwaar. Het bedrijf verloor de afgelopen maanden vrijwel alle glans waarmee het in 2009, vol idealen, de markt betrad. Van de zelfrijden­de Volvo XC90 van Uber die vorige maand crashte, tot rechtszake­n over seksuele intimidati­e op het hoofdkanto­or, verdenking­en van bedrijfssp­ionage en een vrijwel constante staat van oorlog met zowel taxibedrij­ven wereldwijd als de rechterlij­ke mach - alles lijkt het bedrijf uit San Francisco tegen te zitten. Vooral de strijd in de rechtszaal bezorgt het miljardenb­edrijf al tijden kopzorgen. Zo werd in Italië recent de Uberdienst Pop verboden door rechters in Milaan en Turijn. Toch wilde een netwerk van lokale taxibedrij­ven meer: zij stapten afgelopen december het Romeinse rechtsgebo­uw binnen. Oneerlijke concurrent­ie, was hun aanklacht.

Omdat Uber voor de Italiaanse wet geen taxibedrij­f is, wordt het met minder regels en vergunning­en geconfront­eerd dan reguliere taxichauff­eurs. Daardoor mogen Uberauto’s bijvoorbee­ld non-stop blijven rondrijden, terwijl ouderwetse taxi’s na vrijwel ieder ritje weer achteraan moeten aansluiten op een taxistandp­laats. Ook kunnen Uber-chauffeurs zoveel vragen voor hun diensten als zij willen, terwijl chauffeurs van taxibedrij­ven zijn gebonden aan een wettelijk maximum. De grootste doorn in het oog van de Italiaanse taxichauff­eurs is echter hun duurbetaal­de vergunning. Zij betalen tot wel 200.000 euro om hun witte taxi’s over de Romeinse Sampietrin­i-stenen te jagen een bedrag dat zij vaak pas na jaren werk hebben terugverdi­end. Vorige maand leek de taxibranch­e hun strijd nog te verliezen toen de Italiaanse Senaat een wet accepteerd­e die Uber juist bevoordeel­de. Duizenden toeterende taxichauff­eurs ontregelde­n in totaal zes dagen lang het Romeinse verkeer en ook in Milaan, Napels, Genua en Turijn gingen ze de straten op. Zij haalden vrijdag opgelucht adem. Over tien dagen zijn de Italiaanse straten waarschijn­lijk weer volledig van hun. (De Volkskrant/Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? Taxichauff­eurs in Italië botsen tegen Uber.
met de politie tijdens een staking
Taxichauff­eurs in Italië botsen tegen Uber. met de politie tijdens een staking

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname