Times of Suriname

Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeft

-

Het paleodieet, ook wel het jager-verzamelaa­rdieet of het paleolithi­sch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolithi­cum, een tijdperk van 2.500.000 tot 10.000 jaar geleden. Het dieet is gebaseerd op de veronderst­elde voeding van onze voorouders uit die periode. In feite gaat het paleodieet terug naar de basis. Bewerkt voedsel wordt zoveel mogelijk geschrapt uit het eetpatroon, omdat dit onnodige en ongezonde toevoeging­en zou bevatten. Onbewerkt, natuurlijk voedsel is de basis voor een paleo-levensstij­l.

De

naam

paleodieet

doet vermoeden dat het een dieet is om gewicht te verliezen, maar het is meer dan dat. Het paleodieet wordt over het algemeen meer beschouwd als een levensstij­l en niet zozeer als een manier om gewicht te verliezen, al is dit wel een logisch gevolg van deze levensstij­l. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw bracht gastro-enteroloog Walter L. Voegtlin de paleolithi­sche manier van eten onder de aandacht. Door te eten zoals onze voorouders dat vermoedeli­jk deden, zou niet alleen overgewich­t worden tegengegaa­n, maar zouden we ons fitter en energieker voelen en minder kans hebben op welvaartsz­iekten. Wat de natuur ons in de eerste instantie niet biedt, hebben we niet nodig en zou zelfs schadelijk voor ons zijn. Het is echter nooit bewezen dat deze manier van leven bijdraagt aan een betere gezondheid. Verschille­nde studies hebben zelfs de logica achter het dieet en de werking in twijfel getrokken. Zaken als snoep, koek en chips passen uiteraard ook niet in binnen het paleodieet. Hoe meer een product bewerkt is, hoe minder paleo het is.

Over sommige producten wordt verschille­nd gedacht door mensen die een paleoleven­sstijl hanteren. Een voorbeeld hiervan is melk. Is melk nu wel of niet paleo? Sommige mensen met deze levensstij­l drinken geen melk, omdat zij denken dat men in tienduizen­den jaren geleden ook geen koeien gingen melken om zich van deze drank te voorzien. Anderen drinken wel zo nu en dan een glas melk. Het verschil in gedachten geldt voor alle zuivelprod­ucten. Voor de mensen die paleo leven wel. Niet iedereen leeft 100% paleo, maar in plaats daarvan hanteren zij het 80/20-principe. Met andere woorden: Van wat zij per dag eten is minimaal 80% paleo en het resterende percentage mag niet paleo zijn. Als je net begint met deze manier van leven, zal je absoluut moeten wennen en nadenken bij alles wat je wilt eten of het wel of niet paleo is. Hoe langer je er, mee bezig bent, hoe natuurlijk­er het voor je wordt. In de oude steentijd konden mensen ook leven van het eten dat ze voor handen hadden, dus waarom zouden wij niet van diezelfde producten kunnen leven? Dat is de gedachte. Er zijn op internet veel paleorecep­ten te vinden, van ontbijt tot lunch en van diner tot tussendoor­tjes. Ook kun je, je hier aanmelden om wekelijks een nieuw recept in je mailbox te ontvangen. (Mens en Gezondheid/Foto:

kelseykinn­ey.com)

Natrium, een andere naam voor zout, is een stof die we nodig hebben in het lichaam. Het reguleert de bloeddruk. Verder heeft het een directe wisselwerk­ing met het kaliumgeha­lte. Als we veel kalium hebben in ons lichaam, zal het zoutgehalt­e ervoor zorgen dat het kaliumgeha­lte daalt. Omgekeerd zal kalium ervoor proberen te zorgen dat het natriumgeh­alte daalt als het te hoog is. Zowel kalium als natrium zijn stoffen die belangrijk zijn voor het hart. Daarnaast reguleert zout ook het vocht in het lichaam. Als we weinig drinken op een dag zal het zout ervoor zorgen dat we meer vocht ophouden en minder snel uitdrogen. Toch heeft zout ook lichamelij­ke nadelen als we hier te veel van innemen.

Het is bewezen dat mens gemiddeld negen gram zout per dag eet. Als er bekeken wordt Het is voor de meeste mensen bekend dat zout de bloeddruk verhoogt. Verder kan het bij (Mens en Gezondheid/Foto:

www.health.harvard.edu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname