Times of Suriname

Zout, een stof die te veel gegeten wordt

-

We eten dagelijks veel zout. We gebruiken kruidenmix­en in onze gerechten waar veel zout in zit. Ook in fastfood zit, zoals de meeste onder ons weten, veel zout. Toch zijn er ook heel veel voedingsmi­ddelen die we kopen en eten waar veel zout in zit zonder dat we ons er bewust van zijn. Daardoor krijg je meer zout binnen dan goed voor je is. Het is beter om je zoutinname te beperken, maar dan moet je wel weten hoe je dit goed doet. hoeveel gram per dag het menselijk lichaam echt nodig heeft kom je op drie gram per dag. We nemen dus drie maal meer op dan we nodig hebben. De drie gram per dag is zo goed als onmogelijk. Bijna alle producten die we eten bevatten van nature al een kleine hoeveelhei­d zout. Daarom raadt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie aan om je aan vijf gram per dag te houden.

Je kan zuinig omspringen met zout. Dit door geen extra zout toe te voegen aan frieten of soep. Ook fastfood en afhaalmaal­tijden bevatten over het algemeen veel zout. Door dit te vermindere­n kan je al een groot deel van je zoutinname beperken. Het zoutgehalt­e wordt ook op het voedingsmi­ddelenetik­et van een product vermeld. Door dit te lezen weet je ongeveer hoeveel zout er in het product zit. Volgens Test-Aankoop is het zoutgehalt­e dat vermeld wordt op het etiket soms niet correct. Ook hebben ze ondervonde­n dat niet op elk product het zoutgehalt­e vermeld staat. Bovendien heeft Test-Aankoop ook gemerkt dat één product dat door verschille­nde merken verkocht wordt, bij elk merk een ander zoutgehalt­e heeft. hoge inname ook een risico vormen voor hart- en vaatziekte­n. Ook kan het risico op andere ziektes verhogen zoals osteoporos­e en verschille­nde soorten kanker waaronder maagkanker. Wanneer je al een ziekte hebt, moet je extra opletten met zout. Zo wordt bij nierpatiën­ten en patiënten met een hoge bloeddruk vaak een zoutbeperk­ing opgelegd.

De voedingsse­ctor heeft een enorme invloed op de hoeveelhei­d zout. Toch is het vermindere­n van zout in hun producten niet altijd mogelijk. Ze proberen rekening te houden met de hoeveelhei­d zout, de smaak van het product en de productiep­rocessen. Zout geeft hun product namelijk meer smaak. Zout zorgt ervoor dat mensen producten lekker vinden en het blijven kopen. Als merk wil je natuurlijk dat je product zoveel mogelijk verkocht wordt. Verder is zout ook een natuurlijk bewaarmidd­el. Het wordt nog altijd gebruikt in de voedingsse­ctor. Daardoor is het soms moeilijk om zout uit de voeding te laten; hun product langer vers houden wordt dan ook moeilijker. Verder moeten we ons ook de vraag stellen of andere bewaarmidd­elen die een alternatie­f vormen dan wel beter zijn voor de gezondheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname