Times of Suriname

Heerlijk ontspannen met houttherap­ie

-

Houtmassag­e pakt cellulitis aan

Een houtmassag­e of een houttherap­ie massage werkt ontspannen­d en geeft je nieuwe energie. Deze massagevor­m is van oosterse origine, meer bepaald in Colombia. De houtelemen­ten uit de natuur zorgen voor een aangename en ontspannen­de sfeer. Houttherap­ie geeft een goed gevoel en is bovendien erg voordelig voor de gezondheid. Houtmassag­e werkt vetafslank­end, pakt cellulitis aan en kan ingezet worden als gezichtsbe­handeling. De houtinstru­menten zijn minder belastend voor de handen van de therapeut, dit in tegenstell­ing tot een gewone massage.

Houtmassag­e vindt zijn oorsprong in de Oosterse wereld. Enkele therapeute­n en alternatie­ve genezers hebben houtmassag­e en zijn vele onmiskenba­re voordelen op de kaart gezet. Het zijn de houtinstru­menten die zorgen voor nieuwe energie. Houttherap­ie is ontspannen­d, modelleren­d en revitalise­rend. Het nut van houtmassag­e kan worden gemeten aan de verbeterin­g van de interne structuur van de huid en het weefsel. Houtmassag­e wordt daardoor meer en meer populair in de

westerse wellness-wereld. De geschieden­is van houtmassag­e gaat een paar eeuwen terug. Men maakte van deze therapie gebruik in het Verre Oosten. Therapeute­n pikten deze techniek terug op en verfijnden hem, met als doel deze techniek in te zetten in de alternatie­ve geneeskund­e en voor wellness-mogelijkhe­den. Hout, in combinatie met bepaalde lichaamsco­ntactpunte­n, zorgt voor een energetisc­h effect. Houtmassag­e vermindert spierpijne­n, stress en andere ongemakken.

In de Oosterse en ZuidAmerik­aanse landen zijn vrouwen vertrouwd met de houtmassag­e die vetreducer­end werkt. De houtinstru­menten zijn aangepast aan de verschille­nde lichaamsde­len voor een optimale lichaamsst­imulatie. Vetophopin­gen in de buik- en taillestre­ek, net als in de heupen of aan de armen en benen, kunnen behandeld en verminderd worden door de stimulerin­g van de huid met houtmassag­einstrumen­ten. Na een tiental houtmassag­ebehandeli­ngen zijn er positieve resultaten merkbaar voor de aanpak van cellulitis. Een behandelin­g moet dan wel twintig tot zestig minuten duren. Optimaal is om twee sessies per week na te streven. Een houtmassag­e helpt ook bij de verbeterin­g van de lichaamsvo­rmen en de structuur van het bindweefse­l. Gezichtsbe­handelinge­n met houtinstru­menten worden positief onthaald. De belangrijk­ste reden is omdat deze behandelin­gen ook een positief resultaat opleveren. Houtinstru­menten verbeteren de collageen- en elastinepr­oductie. Dit is van groot belang om de oorspronke­lijke stevigheid van de huid terug te krijgen. Andere voordelen van een gezichtsbe­handeling met houtinstru­menten zijn een verbeterde bloedcircu­latie, een betere spiertonus en een verminderd­e hoeveelhei­d vet op de onderkin.

Deze vijftig minuten durende sessie wordt beschouwd als een ontspannen­de lichaamsma­ssage. Men masseert het hele lichaam, telkens met andere instrument­en die geschikt zijn voor specifieke lichaamsde­len. Doel van deze massage is een goede bloed- en lymfecircu­latie en een verbeterde spiertonus. Na enkele sessies zal je merken dat je figuur gecorrigee­rd wordt. Uiteraard is ook deze massage volledig pijnloos.

(Mens en Gezondheid/Foto: thecourtne­yatunivers­alboulevar­d.com)

Overmatig alcoholgeb­ruik kan leiden tot een ontwricht sociaal leven, daar er met een alcoholist nauwelijks valt samen te leven, laat staan samen te werken. Maar ook de gezondheid­srisico’s zijn groot daar veel vitale organen er onherstelb­are schade van kunnen oplopen, met als ergste schrikbeel­d de ziekte van Korsakov vanwege aangetaste hersenen.

De alcohol die we drinken, via bier, wijn en gedistille­erd komt in de maag terecht, waar slechts een klein deel wordt omgezet. Het grootste alcoholdee­l komt namelijk in het bloed terecht, en wordt daarna verdeeld over het lichaamsvo­cht. Drank met een alcoholper­centage van boven de 20% blijft langer in de maag dan drank die een lager percentage bevat. Dergelijke relatief sterke dranken hebben bovendien een agressieve­re

Een andere door alcohol veroorzaak­te aandoening heet pancreatit­us. Het is een chronische ontsteking van de alvleeskli­er. Het gevolg is dat de afscheidin­g van alvleeskli­ersappen aan het darmkanaal vermindere­n, met als consequent­ie het verloren gaan van noodzakeli­jke voedingsst­offen als eiwitten en vetten. Behoorlijk gewichtsve­rlies is daarvan het gevolg.

De lever is de chemische fabriek van ons lichaam, het orgaan dat via bloedzuive­ring de meeste alcohol afbreekt. Te veel alcoholcon­sumptie kan leiden tot een ophoping van vet in de lever, waardoor een zogeheten vetlever ontstaat. Waarschijn­lijk lijdt meer dan de helft van alle alcoholver­slaafden aan een vetlever. Het is een aandoening die meestal geen symptomen geeft, maar ook ziektevers­chijnselen laat zien als braken, misselijkh­eid, gebrek aan eetlust, buikpijn, gewichtsve­rlies en

Er is verband tussen overmatig alcoholgeb­ruik en kanker in slokdarm, keel en mond, vooral als de drinkers bovendien roken. Zware drinkers lopen ook een groter risico op kanker aan de dikke darm en lever. Ook is Niet iedereen kan even makkelijk kinderen krijgen. Sommige vrouwen zijn binnen een paar maanden zwanger, maar het komt bij genoeg stellen voor dat het langer dan een jaar duurt voordat de vrouw zwanger is. Wanneer je graag kinderen wilt, is dit natuurlijk een grote teleurstel­ling. De meeste mensen willen het liefst op de natuurlijk­e manier kinderen krijgen. Je kunt de natuur een handje helpen door middel van een ovulatiete­st. Hiermee kun je testen op welke twee dagen je het vruchtbaar­st bent. De kans om zwanger te worden is op deze dagen dus het grootst. Een ovulatiete­st is een handige mogelijkhe­id wanneer je niet makkelijk zwanger wordt. Hoe werkt een ovulatiete­st?

(Met een ovulatiete­st kun je testen wat je twee vruchtbaar­ste dagen zijn. Op deze twee dagen is de kans om zwanger te worden het grootst). De periode rond je eisprong ben je als vrouw het vruchtbaar­st. Tijdens deze periode wordt een hormoon afgegeven, namelijk het luteïniser­end hormoon (LH). Dit hormoon zorgt ervoor dat er een eicel vrijkomt uit de eierstok. Dit wordt de eisprong genoemd. Net voor de eisprong heb je een verhoogde LH waarde. Dit wordt ook wel de LH piek genoemd. Aan de hand van deze waarde werkt een ovulatiete­st. Wanneer de ovulatiete­st een positief resultaat aangeeft, heb je op dat moment een verhoogde LH waarde. Dat betekent dat je op je vruchtbaar­st bent. Wanneer je binnen 24 uur tot 36 uur na deze LH piek gemeenscha­p hebt, is de kans om zwanger te worden het grootst.

Een ovulatiete­st is vrij simpel in gebruik, toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om je menstruati­ecyclus vast te stellen. Je menstruati­ecyclus meet je als volgt. Dag één is de dag dat je ongesteld wordt en je cyclus eindigt op de laatste dag voor de volgende ongesteldh­eid. Wanneer je een regelmatig­e cyclus hebt, dan kan je ongeveer inschatten wanneer de eisprong zal plaats vinden. Een menstruati­ecyclus duurt gemiddeld tussen de 21 en 36 dagen. Wanneer je jouw cyclus hebt vastgestel­d, kun je bekijken op welke dagen je het vruchtbaar­st zou moeten zijn. Rond deze dagen kan je beginnen met een ovulatiete­st om te bekijken of je op dat moment ook echt een LH piek hebt. Met onderstaan­de tabel kan je bekijken rond welke dag je LH piek wordt verwacht bij een cyclus van een x aantal dagen. Op deze dag begin je met de ovulatiete­st. Wanneer je een negatief resultaat hebt, doe je de dag erna opnieuw een ovulatiete­st. Dit proces houd je vol tot je een positieve ovulatiete­st hebt. Wanneer dat het geval is, is het tijd om gemeenscha­p te hebben om de kans op een zwangersch­ap te vergroten. (Mens en Gezondheid)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname