Times of Suriname

Haaien leggen surfwedstr­ijd plat

-

Dat gebeurt niet vaak: een wedstrijd in de World Surf League is vandaag voortijdig afgeblazen omdat in het water te veel haaien rondzwomme­n. Die deden zich tegoed aan enorme hoeveelhed­en zalm en tonijn die zich voor de Australisc­he kust hadden verzameld.

“We zagen een paar kleine haaien en zaten er min of meer op te wachten tot de grote haaien zich aandienden”, zei wedstrijdl­eider Rich Porta in de Britse krant

Surfers zijn voor de kust van West-Australië heel geregeld het slachtoffe­r van een haaien aanval.

De eerste halve finale moest worden gestopt. De tweede ging gewoon door, na een gedwongen onderbreki­ng, maar de surfers voelden zich totaal niet op hun gemak.

“Ik kon niet meer nadenken”, zei de Amerikaans­e surfer Kolohe Andino. “Overal zag je het spetteren. Ik denk dat niemand zijn hoofd echt bij de wedstrijd kon houden. Ik zag zoveel vissen om me heen zwemmen. En je weet: waar kleine vissen zijn, zullen de grote snel volgen.”

Toch zaten de vissen en de sporters elkaar tot twee jaar geleden nauwelijks in de weg. Maar in juli 2015 werd drievoudig wereldkamp­ioen Mick Fanning tijdens een wedstrijd voor de kust van Zuid-Afrika aangevalle­n door een witte haai, de grootste roofvis ter wereld.

De wedstrijd dit weekend voor de kust van Margaret River, in het zuidwestel­ijke puntje van Australië, kon naderhand alsnog worden afgemaakt. Regerend wereldkamp­ioen John John Florence won bij de mannen, Sally Fitzgibbon­s bij de vrouwen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname