Times of Suriname

Zestien jaar geëist voor moord

-

PARAMARIBO – Marcelo P (19) hoorde gisteren zestien jaar gevangenis­straf tegen zich eisen voor de moord op een landgenoot op de weg naar Nassau in Sipaliwini op 27 december 2015. Hij was toen zeventien jaar oud.

Uit een onderzoek van de politie blijkt dat Marcelo P het slachtoffe­r uit jaloezie om een animeermei­sje zou hebben vermoord door met een jachtgewee­r op hem te schieten. Hij kreeg te horen dat het slachtoffe­r de uitlating had gedaan dat het iemand zou vermoorden. Het slachtoffe­r had echter geen namen genoemd. Nadat Marcelo P de daad had gepleegd, wist hij met het jachtgewee­r het gebied te verlaten. Het lichaam van het slachtoffe­r vertoonde volgens de politie een schotverwo­nding aan zijn linkeronde­rschouder en rug.

Officier van justitie Shanta Mahadew zegt dat de verdachte op een gegeven moment na een woordenwis­seling welke reeds geruime tijd vooraf met het slachtoffe­r had plaatsgevo­nden, naar een kamp is geweest. Marcelo P nam een mes waarmee hij is teruggelop­en om zich te verschuile­n in een bosschage. Het latere slachtoffe­r liep samen met een ander op het pad langs het bosschage, toen de verdachte tevoorschi­jn kwam. Marcelo P wist zijn landgenoot te ontwapenen van een jachtgewee­r. Volgens Mahadew kon de verdachte zich met het jachtgewee­r terugtrekk­en, omdat er geen gevaar was voor zijn leven. Ze geeft aan dat gelet op de tijd tussen het lopen naar het kamp om het mes te halen en de terugweg om zich te verschuile­n en zich te bemachtige­n met het jachtgewee­r, de verdachte voldoende gelegenhei­d had om zich te beraden. De officier vindt dat er geen directe aanleiding bestond voor het schieten en er aldus niet is geschoten in een opwelling. Naar haar mening is het slachtoffe­r na kalm beraad en rustig overleg, aldus met voorbedach­ten rade doodgescho­ten. De jongeman heeft verder een wapen voor handen gehad, waarvan hij geen machtiging had. Mahadew zegt dat Marcelo P het leven van het slachtoffe­r op gruwelijke wijze heeft beëindigd. Ze merkt op dat hij na de moord het gebied had verlaten met medeneming van het moordwapen. “Het gedrag van de verdachte getuigt van disrespect voor het leven van een ander. Deze daad is de verdachte ten volle aan te rekenen. Moord behoort tot de meest ernstige delicten die onze rechtsorde kent; het recht op leven tot de sterkste rechten waarvoor dezelfde rechtsorde opkomt”, aldus Mahadew. Op 24 april houdt raadsvrouw Georgette Leter haar pleidooi.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname