Times of Suriname

Stichting Okanisie Pikien bouwt taalcentru­m in Moengotapu

-

PARAMARIBO – Stichting Okanisie Pikien is op 1 februari van start gegaan met het project ‘Leisi Fu Sabi’ in Marowijne. Met dit project beoogt de organisati­e de taalontwik­keling bij anderstali­ge kinderen te stimuleren. Dit meldt Stichting Okanisie Pikien in een persberich­t.

Binnen het project worden ouders getraind en begeleid in interactie­f voorlezen, opvoedtthe­ma’s en ondersteun­ing in de sociaal-emotionele ontwikkeli­ng van het kind. Het taalcentru­m dat de eerste van zijn soort wordt in Marowijne wordt met een eigen bijdrage van de Stichting Okanisie Pikien gebouwd, daarnaast heeft de stichting ondersteun­ing gehad van lokale bedrijven en ouders uit het dorp Moengotapu.

Deze ondersteun­ing is niet alleen financieel geweest maar vooral ook in natura. Het taalcentru­m zal een leeromgevi­ng zijn waar ouders naast de dagelijkse activiteit­en volgens een vast programma met kinderen vanaf 3 tot 9 jaar zullen werken aan de taalontwik­keling. Het programma wordt op maat gemaakt door Stichting Okanisie Pikien en sluit aan bij het curriculum van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De schoolthem­a’s zullen maandelijk­s voorbewerk­t worden door de leesouders en de leescoördi­nator. Hierdoor is het kind voorbereid op de nog te starten thema’s op school. Dit maakt het voor de klassenjuf stukken makkelijke­r om de stof over te brengen op het kind. Samen met de leesjuf van de school zal Stichting Okanisie Pikien per kwartaal meten wat de vooruitgan­g is bij de kinderen op het gebied van taal. Het programma dat binnen het taalcentru­m gebruikt zal worden is een tweetalig programma. Ouders worden getraind hoe te werken met dit programma. Er zal veel aanschouwe­lijk materiaal gebruikt worden zoals taalspelle­n, woordkaart­en, memoriespe­llen en boeken. Ook zullen er creatieve activiteit­en zijn. Spelenderw­ijs gaan de leesouders aan de slag met taal. Het taalcentru­m zal over twee weken opgeleverd worden. Het project ‘Leisi Fu Sabi’ wordt gefinancie­rd door het RC Maagdenhui­s Fonds & het Johan Ferrier Fonds.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname