Times of Suriname

Wereld Parkinson Dag

-

Op Wereld Parkinson Dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en voor Parkinsoni­smen. Wereld Parkinson Dag vindt jaarlijks plaats op 11 april, de geboorteda­tum van de Engelse arts James Parkinson. Hij is het die de verschijns­elen van de ziekte van Parkinson het eerst als een samenhange­nd geheel heeft herkend en beschreven.

Sir James Parkinson was een Britse arts die in 1817 in een medisch artikel een toen nog onbekende ziekte omschreef, die later naar hem vernoemd werd, de ziekte van Parkinson. De beschrijvi­ngen van Sir James Parkinson waren zo gedetaille­erd dat hij anderen inspireerd­e om nader onderzoek te doen naar de ziekte ‘shaking palsy’. De grondlegge­r van de neurologie, de Franse arts JeanMartin Charcot, verbond de naam van Parkinson in 1876 aan het syndroom wat tot die tijd alleen bekend stond onder de naam ‘shaking palsy’. Pas in 1912 kreeg Sir James Parkinson de erkenning die hij verdiende.

Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencell­en langzaam af. Daardoor veranderen bewegingen, uiterlijk en gedrag. Van de duizend mensen hebben er een of twee de ziekte van Parkinson. De meeste mensen met de ziekte van Parkinson zijn ouder dan 65 jaar. Echter hebben deskundige­n recent voorspeld dat door de vergrijzin­g het aantal mensen met Parkinson de komende 10 tot 15 jaar zal verdubbele­n. Maar er worden in verhouding ook steeds meer dertigers en veertigers ziek.

Yopper Op (Young Onset Parkinson) ligt internatio­naal vast. Dit zijn mensen die voor hun 50ste levensjaar de diagnose ziekte van Parkinson hebben gekregen) Van deze groep is 10% jonger dan 50 jaar op het moment van diagnose. Zij worden daarom Yoppers genoemd. Waarom zij zo jong de ziekte krijgen, weten we niet. Ook is niet bekend, waardoor Parkinson precies wordt veroorzaak­t. Wel kunnen we stellen, dat Yoppers over het algemeen iets minder snel achteruitg­aan dan oudere mensen met de ziekte van Parkinson. Helaas is genezing nog niet mogelijk.

Bij de ziekte van Parkinson vermindert geleidelij­k het aantal hersencell­en dat dopamine maakt. Dopamine is een stof waarmee hersencell­en signalen doorgeven aan andere hersencell­en. Je zou dopamine een ‘boodschapp­erstof’ kunnen noemen. Door het tekort aan dopamine worden signalen in de hersenen niet of niet goed doorgegeve­n. Bij de ziekte van Parkinson zijn er ook andere hersencell­en en ‘boodschapp­erstoffen’ die minder goed gaan werken. Het is niet precies bekend waarom de hersencell­en die dopamine maken afsterven. Bij mensen die op jonge leeftijd de ziekte van Parkinson krijgen, kan erfelijkhe­id een rol spelen. De ziekte van Parkinson begint vaak met de veranderin­g in de manier waarop u beweegt. De klachten beginnen meestal aan één kant. Een van uw handen gaat bijvoorbee­ld trillen. Later kunnen de klachten ook aan de andere kant ontstaan. De ziekte van Parkinson wordt in de loop van jaren geleidelij­k erger. (beleven.org/pressreade­r. com/dagvanhetj­aar.nl/amstelveen­web.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname