Times of Suriname

Gemeente gaat dataregist­ratie in stad inzichteli­jk maken

-

AMSTERDAM - De gemeente is bezig met het aanleggen van een register voor sensoren waarin Amsterdamm­ers kunnen opzoeken waar en door wie hun gegevens worden verzameld.

Dat in de openbare ruimte al jaren gegevens van passanten opgepikt worden, is niets nieuws. Camerabeel­den, locatiegeg­evens, apps van winkels en andere vormen van dataregist­ratie voorzien verschille­nde partijen van veel informatie.

Maar veel van die informatie is gewoon van de Amsterdamm­er zelf, zegt wethouder Kajsa Ollongren (Economie) maandag in het FD. Om te voorkomen dat bedrijven te gemakkelij­k aan de haal gaan met die gegevens zouden er duidelijke spelregels en principes moeten komen waar overheid en bedrijven zich aan moeten houden. Als eerste stap lanceert de gemeente op initiatief van Ollongren een register voor sensoren. Haar woordvoerd­er legt uit: “Het wordt een lijst met locaties, online op te vragen. Daarin kun je terugvinde­n op welke plekken en door wie jouw gegevens worden opgeslagen.” “Het is handig als we weten of een microfoon enkel de pieken van geluidshin­der vastlegt of ook hele gesprekken registreer­t” Hij benadrukt dat het verzamelen van informatie volgens de wet mag, maar dat het qua openheid en transparan­tie op dit vlak van de gemeente wel een onsje meer mag. “Nu weet je niets, straks is de informatie in elk geval beschikbaa­r voor diegene die het interessee­rt.”

De gemeente wil graag het goede voorbeeld geven en geeft daarom eerst zelf openheid van zaken. “We maken een lijst met locaties waar wij informatie verzamelen. Denk dan aan camera’s, lucht en geluidsmet­ingen. We zijn met bedrijven in gesprek en vragen hen: meld je ook. Mocht je ergens via een sensor informatie verzamelen, maak dat dan via ons register bekend.” Rejo Zenger van de digitale burgerrech­tenorganis­atie Bits of Freedom is te spreken over het initiatief van de gemeente. “Bedrijven en organisati­es zijn het verplicht jou als individu op de hoogte te brengen als ze jouw data ontfrutsel­en, maar dat neemt niet weg dat het voor de maatschapp­ij fijn is als we inzicht krijgen in welke organisati­e op welke grond en met welk doel gegevens verzamelt.”

Dat het register van de gemeente niet zover gaat - het doet in eerste instantie vooral dienst als een lijst met locaties vindt Zenger jammer, “maar het is een begin.” Zenger: “Het zou handig zijn als we in de toekomst ook te horen krijgen of een camera statisch is of kan meedraaien. Of een microfoon enkel de pieken van geluidshin­der vastlegt of ook hele gesprekken registreer­t. Dat is namelijk een nogal wezenlijk verschil.”

(De Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? Een beveiligin­gscamera op de Dam.
Een beveiligin­gscamera op de Dam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname